Спека дійшла й до Антарктиди

02.07.2021 11:07   -

Організація Обʼєднаних Націй визнала рекордно високий показник температури в Антарктиді — +18,3 °С, – повідомляє Всесвітня метеорологічна організація ООН.

Рекордну спеку зафіксували ще 6 лютого 2020 року, відтак досі тривав процес перевірки та порівняння наявних даних. Рекорд виявили на аргентинській дослідницькій станції «Есперанса» на Антарктичному півострові.

Попередній підтверджений рекорд для антарктичного континенту становив +17,5 °С. Його зареєстрували також на «Есперансі», але в 2015 році.

Також ВМО офіційно відхилила дані про те, що 9 лютого 2020 року на бразильській станції моніторингу вічної мерзлоти на острові Сеймур виявили +20,75 °С. Детальний аналіз засвідчив, що імпровізований радіаційний захист просто призвів до помилки теплового зміщення для датчика температури.

Антарктичний півострів є регіоном з найшвидшим потеплінням — майже на 3 °C за останні 50 років.

«Перевірка цього максимального температурного показника є важливою, оскільки вона допомагає нам скласти картину погоди та клімату на одній із останніх меж Землі. Навіть більше, ніж Арктика, Антарктика погано охоплена з точки зору постійних і стійких спостережень за погодою та кліматом та прогнозів, хоча обидві вони відіграють важливу роль у зміцненні клімату та океанів, а також у підвищенні рівня моря”, – заявив секретар ВМО. Генеральний проф. Петтері Таалас.

Міжнародний комітет з оцінки ВМО складався з експертів з полярних наук та клімату з Аргентини, Бразилії, Нової Зеландії, Іспанії, Великобританії та США. 

“Цей новий запис ще раз показує, що зміна клімату вимагає термінових заходів. Дуже важливо продовжувати посилювати системи спостереження, прогнозування та раннього попередження, щоб реагувати на екстремальні події, що відбуваються все частіше та частіше внаслідок глобального потепління”, – сказав професор Селесте Сауло, директор аргентинської SMN і перший віце-президент ВМО.

Льодовики Антарктиди тануть швидше, ніж розраховували вчені. Темпи зростання рівня моря можуть катастрофічно прискоритися. На тлі кліматичних змін Антарктида, що майже повністю вкрита льодом, поступово змінюється. Поверх талого снігу цвітуть водорості, чий зелений колір видно навіть з космосу. У майбутньому вони можуть стати харчовою базою для інших видів і змінити екосистему континенту.

Учені виявили, що заморожені поклади метану у водах Північного Льодовитого океану біля узбережжя російського Сибіру почали танути. Викиди великої кількості парникових газів можуть прискорити глобальне потепління.