Сьогодні відзначають День Святого Патрика

17.03.2021 12:49   -

Сьогодні у світі відзначається День Святого Патрика. І це головне свято в Ірландії. Його постать є вкрай важливою для корінних ірландців, які емігрували по всьому світу, зокрема до Америки та Австралії, але зберегли традицію щорічного вшанування святого парадами й гучними гуляннями.

Святкування на честь святого Патрика проходять по всьому світу. В цей день кожен може стати ірландцем, якщо тільки схочеш – так йдеться в одному з найпоширеніших жартів. Головний колір свята – зелений. У цей день вулиці в прямому сенсі слова зеленіють: люди вдягають одяг такого кольору та розфарбовують обличчя.

Спочатку це було релігійне свято (“Свято Святого Патріка”, головного покровителя Ірландії), воно переросло у свято ірландської спадщини та культури загалом. Його відзначають фестивалями, парадами та танцями ірландської діаспори в багатьох країнах світу. Зазвичай носять зелений одяг або аксесуари – колір, який найбільше асоціюється з Ірландією. На цей день скасовано обмеження для християн через Великодній піст, що заохочує споживання алкоголю, м’яса та веселощам, – розповідає londonnewstime.

За легендою, святий Патрик, який був першим єпископом, заступником і борцем за волю Ірландії, помер 17 березня 461 року. Смерть святого так само оповита легендами: вважається, що після неї сонце не заходило 12 ночей. Дублін (столиця Ірландії) та Нью-Йорк мають собори, названі на честь Патрика, де віряни вшановують святого.

Trinity College Dublin was illuminated by a green light and had a light display of
Дублін засвітився зеленим кольором на згадку про важливий день

День Святого Патріка, а іноді і розмовна назва «День Святого Педді», є державним святом в Ірландії та Північній Ірландії. 

Created a light display using over 500 drones