Сьогодні відзначається Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй

29.05.2021 10:47   -

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день миротворців ООН. Понад 60 років тому Організація Об’єднаних Націй створила унікальну в своєму роді структуру – миротворчі сили ООН. Нестабільна ситуація на той час у різних куточках планети змусила світову спільноту вирішувати військові конфлікти миротворчими військами, адже безпека людей завжди була на першому місці. Відтоді й нині до складу миротворчих сил постійно залучають військових та поліцейських тих країн, котрі можуть виконувати специфічні завдання в найгарячіших точках планети. Україна − не виняток, і вже у 1992 році, практично через рік після проголошення Незалежності, Організація Об’єднаних Націй надіслала нашій державі Лист про допомогу з проханням залучити наших військових у миротворчій операції з охорони в Югославії (UNPROFOR). А вже згодом була Грузія, Боснія і Герцеговина, Ангола, Ліван та інші конфліктні регіони.

International Day of United Nations Peacekeepers

Свято було встановлено в Україні після офіційного звернення Асоціації миротворців України до Президента України «…ураховуючи вагомий внесок миротворців у підтримання стабільності у різних регіонах планети та підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН…» згідно з Указом Президента України «Про Міжнародний день миротворців» від 30 квітня 2003 р.

Українські миротворці входять до міжнародних місій з 1992 року. За цей час в них взяло участь близько 45 тис. українських військовослужбовців, з яких 55 загинуло. Наразі ЗС України беруть участь в 8 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у 6 країнах світу та районі Аб’єй.

Варто нагадати, що крім цього Дня, 15 липня в Україні відзначається «День українських миротворців».

UNMIL UKRAINIAN PEACEKEEPERS HONOURED WITH UN MEDALS FOR CONTRIBUTION TO  PEACE IN LIBERIA | United Nations Peacekeeping

З нагоди Міжнародного дня миротворців Організації Об’єднаних Націй у Командуванні об’єднаних сил Збройних Сил України відбувся урочистий захід, – повідомляє пресслужба Командування об’єднаних сил ЗС України.

 Варто пам’ятати, що ООН усі конфлікти спершу намагається вирішити за допомогою превентивної дипломатії та посередництва, а вже потім – задіють блакитні шоломи.

A Medal parade organized for 250 Ukrainian Soldiers | United Nations  Peacekeeping