Сьогодні весняне рівнодення і День щастя

20.03.2021 13:36   -

20 березня о 11:37 за Києвом розпочинається весняне рівнодення. Чим особливий цей день та які існують прикмети, пов’язані з ним?

Для багатьох європейських народів та племен весняне рівнодення було початком Нового року. Це і не дивно, адже розпочинається відродження природи, земля набирається сили та передає її рослинам.

Важливими символами цього періоду стали яйця та зайці або кролики. З яйця, наприклад, у міфології древніх єгиптян бере свій початок всесвіт, та і для грецьких орфіків все почалося з яйця. Одна половина яйця стала небом, інша — землею, а жовток — Сонцем. В Україні яйця були атрибутом культу родючості, тому їх розмальовували в різні кольори. Зайці вказують на родючість та плодовитість, – розповідає РУДАНА

Весняне рівнодення є умовною межею між зимою і літом, тому його вважають одним з найважливіших днів весни. У стародавні часи слов’яни вважали, що в цей день бог Сонця набирає силу для відродження всієї природи і спускається на Землю, щоб перевірити, як ідуть справи у його земних дітей.

Православні християни вшановують пам’ять двох святих з ім’ям Павло – Препростого і Сповідника.

Також в день весняного рівнодення було прийнято пекти печиво у формі жайворонків, а після йти на ярмарок. Увечері палили багаття і спостерігали за ними, помічаючи прикмети:

  • Якщо сьогодні мороз, то буде ще 40 морозів;
  • Чим радісніше і веселіше проведеш цей день, тим щасливіше буде твоє життя;
  • Вкрай небажано лаятися, сваритися, конфліктувати;
  • Не можна думати про погане;
  • Не варто також забувати про минуле і предків;
  • Все погане, про що сьогодні подумаєш збудеться.

Також 20 березня — Міжнародний день щастя. З 2013 року ООН відзначає його, аби визнати важливість щастя в житті людей в усьому світі. 2020 рік був роком, не схожим ні на який інший.

Сьогодні, коли увесь світ стикається з безпрецедентними проблемами, наш добробут важливий як ніколи раніше. Багато з нас відчули економічну незахищеність, неспокій, порушення всіх аспектів життя, стрес і проблеми для психічного та фізичного здоров’я. Та навіть у ці непрості часи ми можемо робити щось, щоби бути щасливішими та добрішими, – повідомляє Центр громадського здоров’я України.

Декілька порад, які допоможуть вам, якщо ви почуваєтеся пригніченими:

  • Це нормально — бути не в порядку. Багато людей з усіх сил намагаються впоратися з труднощами, і пережити купу емоцій. У ці непрості це трапляється дуже часто. Якщо відчуваєте, що не можете впоратися самотужки — звертайтеся по допомогу до фахівця.
  • Пам’ятайте, що ви не самотні. Розкажіть про свої почуття тому, кому довіряєте. Спілкуйтеся з друзями, сім’єю, колегами, однодумцями. Обмінюйтеся думками, підтримуйте одне одного –– усе це допомагає відчувати себе в тонусі та зберігати життєві сили.
  • Знайдіть час для себе, харчуйтеся здоровою їжею, достатньо спіть і займайтеся спортом, спілкуйтеся з близькими й намагайтеся помічати щось хороше навколо. Дослухайтеся до свого тіла, бажань та процесів свого внутрішнього світу.
  • Зробіть щось для власного щастя — знайдіть час, щоби зайнятися тим, що вам дійсно подобається, вийдіть на вулицю, дізнайтеся щось нове або запишіть три речі, за які ви вдячні.
  • Зробіть щось для інших — зробіть пожертву в благодійну організацію, напишіть або зателефонуйте близьким і скажіть, що ви їх цінуєте й любите, станьте волонтером. Коли ми робимо добрі справи, у нас збільшуються самооцінка, рівень емпатії та співчуття, покращується настрій.


Психічне здоров’я є основою благополуччя людини й ефективного функціонування спільноти.