Сьогодні ніч на Івана Купала

06.07.2021 11:27   -

У ніч з 6 на 7 липня відзначається містичне свято Івана Купала. Існує безліч прикмет і звичаїв, пов’язаних з цим днем. Традиція відзначати Івана Купала налічує кілька століть. Наші предки вірили, що в цю ніч на землю виходять лісовики, відьми і злі духи, а захиститися від них допомагають вода і вогонь, – повідомляє traditions.24tv.

У ніч на Івана Купала дівчата часто проводили ритуали, щоб дізнатися дату весілля або свою долю. Також в цей день проводять ворожіння на бажання і здоров’я. Вірили, що у цей день трави і рослини стають цілющими, тож засоби, приготовані на їх основі, будуть максимально ефективними, а ніч на Івана Купала завжди була огорнена легендами і таємницями.

Витоки народних святкувань на Івана Купала сягають корінням далеких язичницьких часів. У дохристиянські часи в цей час саме відзначалося літнє сонцестояння і було прийнято прославляти слов’янського бога сонця Ярила.

Однак не тільки з літнім сонцестоянням пов’язують це свято, а ще й зі справжнім буянням природи, яка на цей момент розквітала на повну силу.

З приходом християнства свято не зникло, однак зазнало певних змін. Зокрема, після переходу на григоріанський календар дата змістилася на два тижні, адже раніше Івана Купала святкували 24 червня (за старим стилем).

Свято стало поєднувати в собі язичницькі та православні ознаки. Так, замість бога сонця люди почали вшановувати Іоанна Предтечу, який був хрестителем Ісуса Христа.

Це свято символізує народження літнього сонця – Купала. А от де взялося ім’я Іван у язичницького божества Купала, може відповісти історія християнської церкви. Саме у IV столітті н. е. цей день вона проголосила святом народження Івана Хрестителя – предтечі Ісуса Христа. Внаслідок християнізації у святі язичницьке найменування «Купала» поєдналося з християнським «Івана». На території України впродовж багатьох століть купальські звичаї змінювалися, завжди мали локальні відмінності, не скрізь однаково збереглися – найбільше на  Поліссі, як одній з архаїчних зон слов’янського світу.

У це свято уважно спостерігають за погодою, щоб дізнатися, якими будуть найближчі дні.

  • Злива в цей день віщує тривалу посуху. А ось потрапити під зливу для людини означає удачу в грошах.
  • Дощ сьогодні означає, що урожай пшениці буде поганий.
  • Грім з блискавкою на свято – горіхи не вродять.
  • Веселка в цей день обіцяє велику удачу.
  • Якщо погода сонячна і безхмарна – фруктів буде багато.

Обряди і звичаї на Івана Купала пов’язані з розпалюванням великого багаття. У давні часи біля купальського багаття збиралося все село. Молодь водила хороводи і танцювала. У центр багаття встановлювали колесо на жердині, яке символізувало сонце.

Через багаття стрибала закохана пара, тримаючись за руки. Якщо стрибок успішний – любов буде дуже міцною. У купальське багаття також кидали сорочку хворої людини, щоб вилікувати її від хвороби. 

Чимало обрядів на Івана Купала пов’язані з водою. У цю дату купалися в річках і озерах, вмивалися росою і ходили босоніж по траві. Також було заведено обливати один одного з відер і ходити в лазню. Такі обряди мають не тільки магічну силу, але і приносять користь організму і зміцнюють імунітет.