Сьогодні, 31 жовтня, відзначається міжнародний День Чорного моря

31.10.2020 15:37   -

Моряки-прикордонники Одеського загону Морської охорони щодня виходять на службу із захисту українських кордонів від російської агресії, від контрабанди, нелегальних мігрантів, припиняють незаконну браконьєрську діяльність, екологічну шкоду та інші правопорушення. І все це не тільки в межах своїх службових повноважень, а через надзвичайно особливе ставлення до стихії та пристрасті свого життя – до Чорного моря, повідомляє Державна прикордонна служба.

Нагодою для становлення Міжнародного дня Чорного моря стало підписання 31 жовтня 1996 року урядовими організаціями Болгарії, Румунії, Росії, Туреччини, Грузії та України Стратегічного плану дій із відновлення та захисту Чорного моря.

Необхідність в такому документі виникла у зв’язку з небезпекою руйнування унікальних природних комплексів водної території. Тоді ж було вирішено зробити 31 жовтня Міжнародним днем Чорного моря.

Експерти: «Чорне море небезпечне для здоров'я» - «Волинь» — незалежна  громадсько–політична газета

Декілька цікавих фактів про Чорне море:

Чорне море — Вікіпедія
  • 1. Чорне море «недосолене». На відміну від інших Чорне море сильно «недосолене». Воно містить всього 18% замість звичайних 35-36%.
  • 2. Чорне море – непрозоре. Води Чорного моря темніше ніж води в інших морях. Та і прозорість нижча (не більше 7 метрів). Це пов’язано з посиленим зростанням планктонних одноклітинних водоростей в теплих водах.
  • 3. Чорне море не замерзає. Морська вода – природний водний розчин різних солей, тому Чорне море, як правило, не замерзає. Замерзають лише лимани і затоки, що містить прісну воду. Але було в історії Чорного моря декілька суворих зим, які залишилися в історії.
  • 4. У Чорному морі немає небезпечних тварин. Медузи Чорного моря – істоти виключно красиві і «доброзичливі». Якщо не хапати їх і не підносити до очей, то жодної шкоди вони не принесуть. Найнебезпечніші риби Чорного моря скат-хвостокол і морський дракончик. Та, якщо подивитись на малюків ската-хвостокола, цього не спаде на думку.
  • 5. У Чорному морі не буває цунамі. Воно достатньо сильно ізольовано від океанів, де і утворюються ці руйнівні хвилі. Виключенням можна вважати цунамі 2014 року в Одесі. Приливи і відливи Чорного моря зовсім невеликі всього 3-10см.
  • 6. Чорне море може «парити». Прекрасне видовище можна побачити над морем, коли температура повітря різко падає нижче -10 градусів. Над морем стоїть густа пара. Море «парить».
  • 7. У Чорному морі знаходяться легендарні острови. Біля берегів Очакова знаходиться єдиний в Чорному морі штучний острів Первомайський і пушкінський острів Буян. Біля Скадовська – найбільший безлюдний острів Центральної Європи та найбільший на території України і Чорного моря – Джарилгач.
  • 8. Рапан – загарбник Чорного моря. Рапан – прибулець з Тихого океану, що захопив в другій половині минулого століття Чорне море. Сьогодні раковина рапана вважається символом Чорного моря. Шануймо Чорне море не лише у його міжнародний день!