«Слуги народа» хочуть обкласти додатковим податком власників земельних паїв

08.07.2020 09:16   -

У законопроекті № 3131 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції» шляхом внесення змін Податкового кодексу України (далі – ПК) пропонується встановити механізм оподаткування доходів фізичних та юридичних осіб – власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення, який передбачає рівень сплати податків з доходу від використання таких земельних ділянок в обсязі поставленого податкового зобов’язання (далі – ППЗ).

Сплаті, зокрема, згідно із законопроектом, підлягає різниця між сумою ППЗ та сумою сплачених суб’єктом податків та інших платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції.

Іншими словами, якщо селянин (власник земельної ділянки) сплатив мало податків з реалізації власної продукції, то він буде платити більший податок за належну йому землю. Фактично, ті, хто виробляє продукцію на землі лише для власних потреб, а не для продажу, буде змушений платити податок за користування власною землею.

Підступність поданого законопроєкту полягає в тому, що його автори пропонують зменшити розмір неоподаткованої земельної ділянки з 2 га до 1 га – таким чином, під дію нового податку підпадуть фактично всі власники земельних паїв, адже наразі законом встановлено норму площі ділянки для ведення особистого селянського господарства саме 2 га.

На думку експертної комісії, запровадження ППЗ призведе до суттєвого збільшення податкового навантаження на фізичних осіб, особисті селянські та малі фермерські господарства.

Названы области, где земля подорожает больше всего после запуска рынка

«Зокрема, посилення податкового тиску на малих виробників може обумовити продаж або передачу в оренду ними земельних ділянок (що може бути одним із негативних наслідків прийняття проекту) та призвести до зростання безробіття у сільський місцевості, відтоку робочої сили за кордон, зниження конкуренції та монополізації сільськогосподарського виробництва…», – йдеться у висновку експертів.

Новий податок не лише збільшить податкове навантаження на селян та дрібних фермерів, але зменшить саму мотивацію займатися сільським господарством – це може стати просто обтяжливим і призведе до того, що селяни масово продаватимуть свої ділянки великим землевласникам.

Складається враження, що автори законопроєкту, серед яких зазначений і голова фракції «Слуг» Давид Арахамія, шукають не так способи наповнення бюджету, як механізми легкого способу скупівлі українських сільськогосподарських земель крупними агрохолдингами.

Арахамія пише секретні листи "слугам". Каже, що вони потрібні для ...