Скасування мораторію на відключення за несплату комунальних послуг: коли у Дніпрі та області розпочнуть відключення електроенергії

12.01.2024 16:05   -

Нещодавно у Кабміні скасували мораторій на відключення світла та нарахування пені за борги на комунальні послуги. Після цього електропостачальник Yasno повідомив, що вже скоро почнуться перші відключення боржників від електроенергії.

За словами гендиректора Yasno, компанія не збирається відключати усіх і одразу. У них є чіткі критерії по сумі і по «віку» заборгованості. Проте, кандидатів все одно не мало: на Дніпропетровщині та у Києві більше 70 тисяч таких боржників. Їхній загальний борг на послуги становить 600 млн грн.

Таким чином, початок відключень відбудеться вже наприкінці січня.

«Перші відключення почнуться десь 29 січня», – каже Сергій Коваленко.

Але перед тим, як відключити боржників, їм будуть приходити 2 типи сповіщення. Спочатку всіх людей, хто має заборгованості, інформують про стан рахунку за допомогою СМС, повідомлень у Viber та інших чатах, і за телефоном.

Другий етап настає вже безпосередньо перед відключенням. Власник житла отримує паперове попередження за 10 днів. А ще за 5 днів до відключення – сповіщення від ОСР.

«Ми рейтингуємо боржників від найвищого по сумі боргу. А другий критерій – це глибина боргу. Тобто, є боржники один місяць, і це не є така велика проблема, ми маємо надію, ми комунікуємо з ними. А є борги, які рік і більше», – розповідає Сергій Коваленко.

Що робити, якщо немає потрібної суми для сплати боргу

Генеральний директор Yasno наголошує, що компанія готова комунікувати та домовлятися, у разі якщо людина накопичила великий борг і не має можливості виплатити повну суму. У таких споживачів є можливість звернутися до компанії та укласти договори розстрочки. Для них буде створено індивідуальний графік, за яким людина сплачуватиме борг.

«Для тих, кому оплачувати складно, держава розробила субсидії. Зараз їх можна оформити за спрощеною процедурою», – каже гендиректор.

Що робити, якщо вас відключили від електроенергії

Для відновлення електропостачання потрібно просто сплатити борг.

Споживачеві потрібно буде отримати рахунок на підключення, яке також коштує грошей. Після сплати абонента фізично під’єднають до електропостачання впродовж 5 днів.

За матеріалами Наше Місто.