“Швидка відповідь” (Swift Response) від “Захисника Європи” (Defender Europe 21) налякала Росію

06.05.2021 12:32   -

У Європі розпочались масштабні військові навчання Defender Europe 21. Церемонія відкриття навчань відбулась 4 травня 2021 року в Албанії. Навчання Defender Europe 21, в яких візьмуть участь 28 тисяч військових із 26 країн, відбуватимуться на території 16 країн під керівництвом Сухопутних сил США в Європі і триватимуть до червня. Серед країн-учасниць навчань є і Україна.

У навчаннях задіяні основні наземні і морські маршрути, котрі з’єднують Європу, Азію та Африку. Під час навчань будуть задіяні засоби протиповітряної і протиракетної оборони, а також засоби бригад підтримки сил безпеки США та нещодавно відновленого п’ятого армійського корпусу.

Defender Europe -21»: американская военная техника направляется в Европу |

Натомість в РФ навчання НАТО називають провокацією: “Стартувавши в Європі масштабні навчання НАТО Defender Europe 2021 носять відверто провокаційний характер. Їх мета полягає в зміщенні військової інфраструктури блоку до кордонів Росії і її апробації, тому маневри ніяк не можна назвати оборонними. В рамках цих маневрів з березня ведеться суттєва перекидання до Європи військ і техніки з США. Таким чином альянс намагається випробувати свою військову інфраструктуру поблизу російських кордонів, щоб «передати Росії артилерійський привіт» , – вважає завідувач кафедри політології та соціології РЕУ ім. Плеханова Андрій Кошкін.

Наразі в Естонії почалася активна фаза навчань “Швидка відповідь” (Swift Response) за участі військ США. Маневри Swift Response проводяться в рамках серії навчань Defender Europe – це найбільші маневри армії США за останні 25 років, – повідомляє сайт ERR.

Вже пройшли стрільби 41-ї бригади польової артилерії армії США – п’ять установок залпового вогню випустили понад десять ракет. Ці артилерійські системи призначені для ураження особливо важливих цілей, які перебувають на великій відстані.

Украина верит в свою значимость, участвуя в учениях Defender Europe 2021

7 травня, ближче до півночі, в умовах, максимально наближених до бойових, 82-га повітряно-десантна дивізія США зробить висадку на аеродромі Нурмсі. В операції візьмуть участь сотні парашутистів, з літаків скинуть спорядження і важку техніку. Ядро десантного підрозділу перекинуть в Естонію з Північної Кароліни, США.

У маневрах візьме участь перша піхотна бригада і підпорядкована їй бойова група НАТО, Сили спеціальних операцій, естонські дружини Кайтселійту. На початковому етапі маневрів вони відіграватимуть роль противника, а на заключній спільно з союзниками відпрацюють ведення оборонних дій.

Зараз на естонській авіабазі Емарі розмістили рекордну кількість літальних апаратів: військово-транспортні літаки, повітряні паливозаправники, ударні та транспортні вертольоти.

Географія навчань охоплює 16 європейських країн, в них бере участь 28 000 військових. Крім Естонії, навчальні десантування також відбудуться в Болгарії і Румунії.

Навчання Swift Response націлені на відпрацювання оборони Естонії в умовах потенційної кризової ситуації.

Навчання проводяться з оборонною метою і «зосереджені на стримуванні агресії, а також підготовці сил до відповіді на кризу і, за необхідності, проведенні масштабних операцій», пояснив речник Пентагону Джон Кербі під час брифінгу.

Він наголосив, що навчання відбуваються із дотриманням високих стандартів прозорості, і протиставив такий підхід небажанню Москви надавати інформацію і пояснення стосовно нещодавнього нагромадження сил на кордоні з Україною і в Криму.

«Я буду постійно говорити про те, що ми робимо – це називається прозорість, і це чудово. Ми цього не отримували від Москви. Це велика різниця», – сказав Кербі.