Швейцарія висунула на «Оскар» фільм «Ольга» про українську гімнастку і Революцію Гідності

08.09.2021 11:03   -

Швейцарія висунула дебютну повнометражну картину «Ольга» режисера Елі Граппа на кінопремію «Оскар» 2022 року, – повідомляє  birdinflight.com.

Сюжет картини розгортається в 2013-му році. Фільм розповідає про 15-річну Ольгу, яка переїжджає до Швейцарії і тренується в збірній зі спортивної гімнастики. Матір дівчини, журналістка, залишається в Україні, щоб висвітлювати події Революції Гідності.

Міжнародна прем’єра фільму відбулася на цьогорічному Каннському кінофестивалі в програмі «Тиждень критики», де отримала нагороду за найкращий сценарій. «Ольга» була представлена і на Одеському міжнародному кінофестивалі поза конкурсом.

До роботи над стрічкою приєдналися українці: головні ролі виконали гімнастки Анастасія Будяшкіна і Сабріна Рубцова, а зйомки на території України спродюсували Сашко Чубко і Максим Асадчий.

У той же час Україна не вказана серед виробників фільму «Ольга», адже український уряд відмовив картині в фінансуванні, незважаючи на її перемогу в 11-му конкурсі кінопроектів Держкіно. З ініціативи тодішніх міністра культури Володимира Бородянського та голови профільного комітету Верховної Ради Олександра Ткаченка результати конкурсу були переглянуті, і фінансування отримали тільки 46 стрічок з раніше заявленого 101 фільму.

У Каннах вже відбулася прем’єра фільму «Ольга» режисера Елі Граппа.

Суспільне поговорило з режисером стрічки Еллі Граппом про те, чому він вирішив створити фільм на основі новітньої української історії, а з продюсером української частини – Сашком Чубком про те, чи можна вважати цей фільм справді українським.