Штраф за відсутність COVID-документів під час поїздок між регіонами відтепер платитимуть пасажири

26.10.2021 09:33   -

Міністерство охорони здоров’я поклало відповідальність за наявність документу про щеплення або негативного тесту на Covid-19 під час міжрегіональних та міжнародних автомобільних та автобусних перевезень на пасажирів. Штрафи за порушення карантинних норм платитимуть пасажири, а не перевізник, – повідомляє сайт МОЗ.

Як розповіли у відомстві, правила стосуються як і регулярних та нерегулярних перевезень у міжобласному та міжнародному сполученнях.

«Не поширюється ця норма на перевезення легковими автомобілями, якщо кількість пасажирів там не більше п’яти (без врахування дітей до 14 років). Водночас дозволяється більша кількість пасажирів за умови, що вони є членами однієї сім’ї», – наголошують у міністерстві.

Водночас норма не стосується авіаперевезень, а також поїздок залізницею – там відповідальність за наявність відповідних документів несе перевізник.

Згідно з новими правилами, перевізник має проінформувати пасажирів про те, що у них має бути один із необхідних документів. Як і раніше, норма щодо наявності документу про щеплення або негативного результату тестування не поширюються на неповнолітніх.

«Йдеться про штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 тис. до 34 тис. грн», – зазначено у дописі.

Нагадаємо, що із 21 жовтня через погіршення ситуації з поширенням коронавірусної хвороби Covid-19 в Україні​​ оновилися правила міжрегіональних перевезень. Зокрема пасажирам під час поїздок у регіонах із «жовтим», «помаранчевим» чи «червоним» рівнем епіднебезпеки потрібно пред’являти COVID-сертифікати або негативний тест на коронавірус.

Станом на ранок 26 жовтня зафіксовано 19 120 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 1414, медпрацівників – 338).

За останню добу 734 людей померли від ускладнень коронавірусу. Загальна кількість летальних випадків в Україні за період епідемії — 64 936.