Шпигунські скандали в США і Норвегії. Викривають московських “щурів” і “кротів”

22.08.2020 19:17   -

Міністерство юстиції США повідомляє, що колишнього службовця спецпідрозділу армії звинуватили в шпигунстві на користь РФ, – повідомляє НВ.

За даними Мін’юсту, заарештований 45-річний Пітер Деббінс вступив у змову з російською розвідкою в період із грудня 1996 по січень 2011 року.

Зокрема, в 1997 році він підписав документ, що підтверджує його бажання працювати на Росію.

У Мін’юсті вважають, що Деббінс передавав російським кураторам дані про своїх товаришів по службі та секретну інформацію. Якщо провину доведуть, то Деббінсу загрожує довічне ув’язнення.

Спецпризначенець США вважав себе «сином Росії» та шпигував для російської розвідки впродовж 15 років. Він мав кодове ім’я «Ікар Лесніков».

Повідомляється, що Деббінс проходив службу у військах спецпризначення США («зелені берети»). У цей час чоловік передавав РФ інформацію про роботу хімічного підрозділу та сил спеціального призначення, а також про своїх колег.

Наголошується, що завдяки інформації отриманої від шпигуна також могли завербувати інших військових. Дебінса звинувачують у тому, що він надав московській розвідці конфіденційну інформацію про підрозділи, в яких він колись служив. ФБР буде агресивно вести такі справи”.

Співпраця шпигуна з Кремлем продовжувалася 15 років. Він діставав інформацію для ГРУ з грудня 1996 року по січень 2011 року. Розкрив зібрану за роки служби інформацію 45-річний чоловік у 2008 році, після виходу у відставку.

Деббінс покинув армію у 2005 році після почесного звільнення. Після того, як він пішов з військових, Деббін працював до 2010 року в штаті Міннесота на українському виробництві сталі та транспортній компанії. Відомо, що його дружина — росіянка з Челябінська, а мати народилася в СРСР, а Дебінс познайомився з дружиною в російському місті Челябінську, де вони одружилися в 1997 році, згідно з обвинуваченням. Він познайомився зі своєю дружиною під час однієї з своїх перших подорожей до Росії, а тесть служив у російських військових. 

Шпигуна заарештували в його будинку в штаті Вірджинія. Йому вже оголосили звинувачення в шпигунстві. Якщо його визнають винним — йому світить довічне ув’язнення. Журналісти з’ясували, що Деббінс спершу працював на Кремль не за гроші, а з ідейних міркувань. Він вважав себе «сином Росії».

 

 Міністерство юстиції США високо оцінюють допомогу польового офісу Міннеаполісу ФБР та контррозвідки армії, а також поліції Великої Британії та МІ5.

Нещодавній скандал з московськими шпигунами стався у Норвегії, яка висилала російського дипломата, – повідомляла нещодавно NRK. Дипломат Алєксандр Стєколшіков був торговим представником посольства РФ в Осло, – розповідає норвезьке видання.

Міністерство закордонних справ Норвегії вирішило вислати дипломата, який провів зустрічі з норвезьким, звинуваченим у шпигунстві.

Начальник відділу комунікацій Міністерства закордонних справ Труде Маасайде розповів, що посла РФ в Норвегії викликали до Міністерства закордонних справ і повідомили, що дипломат більше не має права перебувати в Норвегії через те, що він виконував дії, несумісні з його роллю та статусом дипломата, – каже Маасейде. Вона додає, що як дипломат, він мусить дотримуватися правил, які застосовуються в Норвегії. – Людина, про яку йде мова, цього не зробила, каже Маасейде.

Дипломат повинен був за 72 години покинути країну. Він оголошений “persona non grata”, як його називають дипломатичною мовою. Це означає, що він не може повернутися до Норвегії пізніше.

За інформацією російського РІА, перший заступник голови Комітету з закордонних справ Ради РФ Джабаров говорить, що РФ помститься за висилку з Норвегії – на його думку, США вплигули га рішення про вислання дипломата.

Стєколшіков був висланий після того, як громадянин Норвегії Харшарн Сінгх Татгар на допиті підтвердив, що передавав інформацію російському дипломату і отримував від нього гроші. Його звинуватили в розголошенні державної таємниці та взяли під варту на чотири тижні. Татгар був заарештований у суботу під час зустрічі з російським дипломатом у ресторані піци в Сагені в Осло, інформує NRK.