Сергія Стерненка допитали під присягою у суді

24.10.2020 18:12   -

Приморський районний суд 23 жовтня розпочав розглядати по суті обвинувачення одеського активіста Сергія Стерненка у вбивстві Івана Кузнецова, який помер 24 травня 2018 року після бійки між Стерненком, з одного боку, та Кузнецовим і Олександром Ісайкулом, з іншого.

В Одесі Приморський районний суд 23 жовтня допитав активіста і колишнього очільника «Правого сектору» місцевого осередку Сергія Стерненка щодо умисного вбивстві та незаконного носіння холодної зброї. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook адвокат Масі Найєм.

«Судове засідання закінчилось. Був проведений допит Сергія Стерненка», – написав Масі.

Зазначимо, що наступне засідання заплановане на 29 жовтня.

Пряма мова Стерненка: “Скасування підозри загиблому внаслідок нападу на мене Кузнецову не означає, що нападу не було, оскільки:- Підозрюваним у нападі є також і його спільник Ісайкул, який нині переховується в РФ.- В матеріалах проваджень достатньо доказів, що напад був, і він був замовним. Тітушкам платили по $1000 за напад на мене.- В суді прокурор сам визнає, що на мене було вчинено напад”.

Крім навмисного вбивства, активіста і колишнього очільника «Правого сектору» в Одесі також обвинувачують у носінні холодної зброї без дозволу. Також проти Стерненка подали два цивільні судові позови про матеріальну і моральну шкоду. Колишня і остання дружини вбитого, Ольга і Олеся Кузнецови вимагають від нього близько 4,5 мільйона гривень кожна, – повідомляє radiosvoboda.

“Вони почали наносити удари по голові, перший удар був знизу, він потрапив мені у праву скроню, одразу ж після нього, я отримав удар в ліву скроню, цього удару вже другого не бачив, в цей же момент я почав відмахуватись хаотично ножем”, – сказав Сергій Стерненко. 

Одного з нападників – Івана Кузнецова, Сергію вдалося поранити. Чоловіки почали тікати. Сергій рушив слідом за Кузнецовим.

Що саме Іван Кузнецов робив уночі в чужому місті, у дворі активіста Стерненка, дружина вбитого не знає.

Сергій викликав швидку, медики констатували смерть Кузнецова. Перша дружина загиблого – Ольга – у версію обвинуваченого не вірить.

Утім адвокати обвинуваченого переконані – Сергій мав повне право на самозахист.

“Право на життя Кузнецова та іншого нападника Ісайкова закінчилося там, де почалося право на життя Стерненко, на яке вони посягнули”, – вважає адвокат Стерненка Микола Ореховський. 

Зображення може містити: 3 особи

Вся картина справедливості в Україні в наступному факті: після третього нападу на Сергія на лаві підсудних той, на кого напали. А один з нападників не приходить в суд. І тому його не допитають, – пояснює адвокат.

У травні 2014-го – це був уже третій напад на Сергія Стерненка за останні 4 місяці.

Сергій Стерненко кілька разів звертався до обласної поліції з вимогою надати йому державну охорону. Спочатку – після першого нападу – отримав відмову. Не з’явилась охорона навіть після другого замаху – коли Сергію стріляли у потилицю.

Коментувати справу журналістам прокурори не стали, від камер – тікали. Продовжиться слухання 29 жовтня, тоді має розпочатися розгляд доказів у справі.

Захист Стерненка отримав “новий висновок спеціаліста”, який засвідчує, що ніж активіста не є холодною зброєю, а має побутово-господарське призначення. Нібито експерт від МВС при написанні висновку не дотримувався методик, а тому його висновок також є ненауковим.