Сексуальне рабство: чому постраждати може кожен?

30.08.2018 11:30   -
Автор:

Проблема потрапляння людей до сексуальної експлуатації не зменшується. У світі згідно даних Міжнародної організації з міграції, на першому місці є трудова експлуатація, в Україні – згідно Центру протидії торгівлі людьми – на першому місці все ж таки йде сексуальна експлуатація.
Про це розповіла юрист центру “Ла Страда-Україна” Ганна Саєнко в коментарі інтернет-виданню «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
«Якщо говорити про портрет постраждалої особи, то неможливо чітко виявити, якою саме буде постраждала особа. Це досить складно. Факти кажуть різне: за віком від 1 року до 80 років, за статтю – це 50% на 50%. Також часто використовується уразливий стан жертви – економічні, політичні, соціальні чинники, коли людина шукає роботу, ретельно не перевіряє, що то за робота», – говорить юрист.
Україна є країною походження торгівлі людьми, транзитною та країною призначення, в яку потрапляють люди до нас.
«Треба перевіряти моменти, наприклад, працювати за кордоном можливо тільки отримавши робочу візу. Потрібно звернутися до Посольства та дізнатися, які документи потрібні. Фірми-перевізники повинні бути зареєстровані в Міністерстві соцполітики, і це можна перевірити, чи має вона ліцензію. Також бути обережним з власним паспортом, нікому не потрібно його віддавати. Якщо роботодавець просить паспорт, можна дати ксерокопію, також залишити ксерокопію паспорту вдома. І взагалі, треба повідомляти рідним про приїзд і раз на тиждень, в той самий час зв’язуватись, і якщо не попередили про зв’язок, то значить, щось сталось, або набрати ключові фрази, що сталося лихо. І мати з собою контакти ключових осіб», – наголосила Ганна Саєнко.
Якщо щось сталось, можете звертатись до гарячої лінії Центру “Ла Страда-Україна” 0800 500 335.