Секретар РНБО покладає всю відповідальність за воду в Криму на окупантів

26.08.2020 18:59   -

Жодних підстав для “гуманітарної катастрофи” в Криму через начебто нестачу води не існує. Про це написав секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов на своїй сторінці у Facebook.

Місцеві водні ресурси здатні задовольнити господарсько-побутові потреби населення. А проблему водозабезпечення вкрадених промислових, сільскогосподарських та інших підприємств, а також російських військових об’єктів нехай розв’язує російська окупаційна влада, – підсумував Данілов.

Перекриття водопостачання окупованого півострова з квітня 2014 року, так звана «водна блокада», – це вид економічних санкцій у відповідь на окупацію та незаконну анексію, яка не визнана законною всім світом. Це один з основних елементів економічної війни України проти РФ. Режим санкцій в цілому (та водна блокада як одна з найефективніших його складових) має за мету підвищити ціну, котру сплачує РФ за свої агресивні дії, а в перспективі, разом з іншими санкціями, – примусити РФ припинити окупацію й забратися з України.

Так сталося, що роки окупації до 2020 в Криму були незвично щедрими на опади, ніж зазвичай. Але це не могло тривати вічно.

Безводний період: чи зможе влада Росії врятувати Крим від посухи?

Про ситуацію із запасами води інформує Андрій Клименко, Керівник Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та BSNews.

Сумарний запас води в кримських водосховищах станом на 30 квітня складає 90 млн. кубічних метрів (на 13 млн. менш ніж на початок квітня). Нагадаємо, що загальний обсяг водосховищ = 399,4 млн. куб. м.

Сімферопольське водосховище заповнено на 20%, за квітень отримано лише 600 тисяч куб.метрів (10 відсотків від середньорічного дебіту). Наявні обсяги дозволяють забезпечити потреби столиці Криму не більш ніж 4 доби.

Как дефицит воды обнажил нерешенные проблемы Крыма |

Аянське водосховище, яке забезпечує м. Сімферополь та населені пункти Салгірської долини, забезпечено на 60% (завдяки таненню снігу у горах), та залишається основним джерелом водопостачання до м. Сімферополь. Поточних запасів вистачить на термін 2-3 місяців, обсяги поповнення знижуються у зв’язку з закінченням сезону танення снігу та відсутністю атмосферних випадів .

Білогірське та Тайганське водосховища, яки раніше використовувались для забезпечення сільського господарства східного Криму, наразі лише забезпечують водопостачання для потреб населення північного Сходу, загальні обсяги не перевищують 30%, при поточному водозаборі запасів вистачить на 2 місяці.

Партизанське водосховище (забезпечує потреби Сімферополя, його західних пригородів та сільських поселень району) заповнено лише на 30%, наповнення не перевищує 10 відсотків від середньорічних показників. Запас ресурсу – на 3-4 тижні.

Найменш загрозлива ситуація із забезпеченням водними ресурсами спостерігається на водосховищах, що живлять населенні пункти Великої Ялти та м. Алушта. Загорське та Счастливенське водосховища заповнені на 60%, Ізобільненське (Алушта) на 70%…”