У Дніпрі з центру реабілітації незаконно відрахували 25 дітей з важкою формою аутизму

02.07.2019 10:00   -
Автор:

З реабілітаційного центру Дніпра відрахували дітей. У центрі останні два роки навчалися діти з тяжкою формою аутизму, Батьки у відчаї, бо цих дітей не можна лишати без нагляду ані на хвилину, жодна школа їх не приймає. Зупинка реабілітації означає втрату усіх результатів, яких вдалося досягти.
Про це повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” із посиланням на “ТСН“.
Філіпові дев’ять років, хоча на вигляд років півтора. Те, що для його ровесників, звична річ, для Філіпа та його мами недосяжна мета. У хлопчика тяжка форма аутизму. Його ні на мить не можна лишити самого.
Вони переїхали з Макіївки до Дніпра, коли почалася війна. Живуть майже без меблів у підвалі, бо тут крики хлопчика не заважають сусідам. Тетяна тішиться його успіхам за два роки у реабілітаційному центрі. Вона у цей час могла працювати і заробляти їм на життя.
У реабілітаційному центрі нещодавно змінилось керівництво. Тетяні та іншим батькам раптом повідомили, що їх відрахували. Батьки 25 дітей з аутизмом у розпачі. Це відділення тут створили із їхньою допомогою два роки тому. Вони ремонтували кімнати, купували обладнання й самі навчалися за сучасними програмами.
Керівництво реабілітаційного центру кажу, мовляв, за статутом, тривалість перебування від одного до шести місяців не залежно від хвороби. “Центр – це не будинок-інтернат. Реабілітацію повинні проходити діти з усієї області. По життєво перебувати у центрі не можна”,– каже заступник директора реабілітаційного центру Володимир Кузьмін.
Діти можуть потрапити до центру, якщо дозволить комісія і якщо будуть вільні місця у групах, що й нині переповнені. “Зараз вже близько 50 дітей, які мають право отримувати ці послуги, але їм не дають, бо нема таких потужних можливостей в центрі”,- пояснила в.о.директора обласного департаменту соціального захисту Валентина Сливна.
Батьки оббивають пороги посадовців. Бо із таким захворюванням перерва у реабілітації означає втрату результату. Чи справді відрахування дітей з аутизмом має виправдання –з’ясовує спеціальна комісія. Її створили лише після численних звернень обурених батьків.
Чи приймуть дітей до реабілітаційного центру і на який термін, нове керівництво вирішуватиме в серпні. Збір додаткових паперів – це нове випробування, – каже Тетяна. Філіп лише нещодавно став ходити на прогулянки. Доти мама носила його на спині.