СБУ знайшла собі заняття під час війни з Московією: викликала на допит Арсенія Яценюка, Олександра Турчинова й Арсена Авакова

25.05.2022 13:41   -

СБУ на допит у «вугільній справі» викликала експремʼєр-міністра Арсенія Яценюка, колишнього секретаря РНБО Олександра Турчинова і колишнього очільника МВС Арсена Авакова.

Повістки, оприлюднені на сайті СБУ, свідчать, що вони мали зʼявитися до слідчого 19 травня.

“Тож я рекомендувала б СБУ не йти на поводу у пана Коломойського і не намагатися на біле говорити чорне, а зайнятися насущними проблемами України, яка перебуває в режимі кривавої війни”, – заявила Гонтарева, колишня очільниця Нацбанку у 2014-17 роках .

Прессекретар Яценюка Ольга Лаппо, він уже тричі раніше був на допиті в цій справі. Про новий допит інформації поки немає.

Справа стосується організації схем поставок вугілля з тимчасово окупованих українських територій для українських теплових станцій, підконтрольних уряду, які виробляють енергію для України.

Раніше затриманий СБУ медведчук розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара — Західний напрямок» для подальшого прокачування ним дизельного палива.

Описуючи суть схеми, медведчук деталізував роль у ній п’ятого президента Петра Порошенка — той не лише звернувся до медведчука з проханням сконтактувати з керівництвом рф, але й забезпечив ухвалення необхідних рішень в усіх українських інстанціях.

«Інформаційна диверсія»: у Порошенка прокоментували заяви Медведчука на його адресу. Всі заяви заарештованого депутата Віктора Медведчука на адресу п’ятого президента Петра Порошенка – «це очевидна інформаційна диверсія в інтересах-країни агресора». Про це йдеться у заяві партії «Європейська солідарність», лідером якої є Порошенко.

Навесні 2021 року Служба безпеки України провела обшуки у медведчука та повідомила йому про підозру в державній зраді, у розграбуванні надр, передачі росії українського підприємства в окупованому Криму і секретних даних про українські війська.

Медведчука відправили під цілодобовий домашній арешт, на якому він перебував до початку війни 24 лютого 2022 року. А потім медведчук зник, і правоохоронці просили допомогти його знайти.

СБУ затримала медведчука 12 квітня. Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов розповів, що його затримали на західному кордоні України. За його словами, медведчук після втечі хотів потрапити на московщину.

11 травня суд Львова заарештував рухоме та нерухоме майно, що належить підприємствам родичів народних депутатів від ОПзЖ віктора медведчука і тараса козака. Розмір статутного капіталу цих шести підприємств перевищує 80 мільйонів гривень.