СБУ затримала двох блогерів за поширення позицій ЗСУ у соцмережах

23.06.2024 08:06   -

Служба безпеки України затримала двох блогерів, які у соціальних мережах поширювали локації бойових позицій та переміщення ЗСУ. Про це повідомляє 49000 с посиланням на СБУ.

Один із затриманих проживає у Запоріжжі та адмініструє власний Telegram-канал з аудиторією майже 140 тисяч користувачів. Для “розкручування” свого інформаційного ресурсу чоловік опублікував відео, на якому було видно розташування вогневої позиції ЗСУ в Куп’янському районі Харківщини. Також він оприлюднив на своєму каналі відеозапис, де видно оборонні лінії українських військ у районі Роботиного на Запоріжжі, і трансляцію переміщення бронетехніки та артилерійських систем в одному з регіонів України. Співробітники СБУ затримали блогера “на гарячому”, коли він збирався викласти у мережу нову “порцію” забороненого контенту.

Завдяки оперативному реагуванню Служби безпеки було завчасно проведено комплексні заходи для убезпечення локацій українських захисників.

Інший затриманий — мешканець Вінниччини, який відзняв політ бойового гелікоптера ЗСУ та виклав відповідне відео з прив’язкою до геолокації у Facebook. Він також намагався поширити відеозапис у місцевих Telegram-каналах для популяризації власної сторінки у соцмережі. Співробітники СБУ своєчасно викрили фігуранта і запобігли подальшому поширенню забороненого контенту.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили затриманим про підозру за ч. 1 та ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї в Україну, рух або розташування ЗСУ з можливістю їх ідентифікації на місцевості). Зловмисникам загрожує до 8 років позбавлення волі.

СБУ вкотре наголошує на забороні знімати та оприлюднювати відео і фото про діяльність Сил оборони та наслідки ворожих обстрілів. Публікація таких матеріалів у мережі розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону.