СБУ запідозрила Шарія у зраді

16.02.2021 16:59   -

Служба безпеки України оголосила про підозру у вчиненні злочину громадянину України Анатолію Шарію. На переконання слідчих, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Є підстави вважати, що Анатолій Шарій діяв на замовлення іноземних структур, – повідомляє пресцентр СБУ.

Підозра оголошена під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури в межах кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) та ч. 1 ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). Зокрема, щодо останньої статті, то мова йде про розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності тощо.

«Починаючи з 2012 року через соціальні мережі, електронні ЗМІ та російські телевізійні канали він сприяв державним та неурядовим структурам РФ у проведенні спеціальних інформаційних операцій. Зокрема, пропагандист займався дискредитацією державної політики України, умисно та цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на сході країни. Метою були загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів. Такі протиправні дії Анатолія Шарія активно використовували російські ЗМІ, зокрема, телеканали основної пропагандистської державної компанії ВДТРК («Россия 24», «Россия 1»), телеканал Міністерства оборони РФ «Звезда» тощо», – додають в СБУ

Сам Шарій заявив у твітері, що «дякує СБУ за оголошення про підозру». «Тепер мені непотрібно щоразу довадити в ЄС, що всі справи щодо мене – суто політика», – написав блогер.

Що відомо про попередню діяльність Шарія

З 2005 року почав працювати у ЗМІ. Зокрема, у жіночих журналах «Наталі», «Единственная», «Поліна». Згодом працював у газеті Сегодня, співпрацював із російським виданням «Московський Комсомолець».

З 2008 року — постійний автор видань у «From-UA» та «Обозреватель».

З 2009 року працює тільки з інтернет-виданнями.

У жовтні 2009 року Шарій оприлюднив статтю «Публічний дитячий будинок», де стверджував, що дитячий будинок «Перлинка» в Одесі, де мешкали 20—25 дітей, використовують як елітний бордель для педофілів. Керівництво дитячого будинку подало до суду на Шарія і видання From-ua, звинувачуючи їх в наклепі. Суд визнав Шарія винним у наклепі, – повідомляє ednist.info.

У жовтні 2011 року за статтею «Свідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину зі штучним створенням доказів обвинувачення». Тоді автомобіль Шарія був обстріляний. Проте правоохоронці звинуватили журналіста в інсценуванні замаху на самого себе.

У липні 2013 року Шарія було заарештовано в Нідерландах за запитом української влади. Проте суд Нідерландів відмовив в екстрадиції.

Під час активної фази війни на Донбасі у 2014 році Шарій активно поширював фейки про війну та систематично маніпулював інформацією, видаючи російську військову техніку за українську.

Шарій у листопаді 2015 року подав до суду на власну сестру Олену Манченко (в дівоцтві Шарій). Він вимагав, щоб Манченко спростувала інформацію про те, що він педофіл та злодій, а його співмешканка Ольга Бондаренко займається проституцією. Суд він програв.

У 2017 році інформаційне агентство УНІАН опублікувало рейтинг найавторитетніших особистостей в українському сегменті Facebook і Твіттер. Анатолій Шарій опинився на 12 місці, з аудиторією 511 000 осіб. Найбільшу популярність сайт Шарія має серед росіян.

У 2019 році було оголошено про створення Партії Шарія, яка заявила про намір взяти участь у парламентських виборах 2019 року. На виборах Партія Шарія отримала 2,23% голосів виборців. Завдяки цьому політсила отримає держфінансування статутної діяльності протягом наступних 5 років (приблизно 38 млн грн).

За даними «Слідство.Інфо», Шарій став власником вілли в Іспанії у 2019 році.

Громада українців в Іспанії звернулася до місцевого уряду через діяльність блогера Анатолія Шарія, про це йдеться в заяві спільноти «Українська громада Іспанії за права, честь і гідність українців».