СБУ розслідує постачання титану з Демуринського ГЗК для “оборонки” окупантів

22.04.2019 11:15   -
Автор:

Обласне управління Служби безпеки України розслідує факти постачання титану з Демуринського ГЗК (розташований на території Васильківського та Межівського районів Дніпропетровської області) до Російської Федерації, де метал використовується для потреб оборонного комплексу окупантів.
Про це повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на “Дніпроград“.
Зокрема, після неефективного розслідування фактів постачання ТОВ “Демуринський ГЗК” корисних копалин до Росії з боку Національної поліції, справа потрапила до СБУ. Наразі слідством встановлено, що керівники та власники ГЗК на шкоду національним інтересам України транспортували титанові концентрати до РФ, де ті використовувалися у будівництві бойових машин, ракет та іншої зброї.
СБУ також встановила, що засновником “Демуринського ГЗК” є команія “Лімпіеза Лімітед” з Кіпру, яка входить до корпорації ВСМПО-АВИСМА – найбільшого у світі виробника титану, який у свою чергу входить у концерн “Ростех“. Цей державний монстр займається усією оборонкою Росії, – на нього працюють провідні у РФ радіоелектронні, машинобудівні та авіаційні заводи, включно із концерном «Калашніков».
Ввласником Демуринського ГЗК є російський мільярдер (89 місце у списку російського Forbs) – Михайло Шелков. Той самий Шелков є директором уже відомої нам ВСМПО-АВИСМА.
Слідством точно встановлено, що російські підприємства, які отримують титановий концентрат з нашого ГЗК, займаються виробництвом титанової сталі, що у подальшому використовується для будівництва бойових літаків МІГ-35, двигунів для баліістичних ракет “Акула”, гвинтів для гелікоптерів “Ка-52” та Мі-8/17.
Не зважаючи на очевидні докази співробітництва з російською “оборонкою”, керівництво Демуринського ГЗК не полишає спроб “викрутитися”.
Зокрема, які повідомили Дніпрограду джерела, 18 квітня до Бабушкінського суду в Дніпрі звернулися адвокати ТОВ “Демуринський ГЗК”, які подали клопотання ппро обмеження строків досудового розслідування кримінального провадження в рамках одного місяця. Тобто, таким чином представники ГЗК намагаються унеможливити повноцінне розслідування, яке неможливо провести за такий короткий термін.
Також це може свідчити про те, що керівництво ТОВ може залучати адміністративний ресурс для перешкоджання слідству і усунення перепонів для подальшого співробітництва з підприємствами Російської Федерації.
Засідання щодо подальшої долі розслідування дій “Демуринського ГЗК” відбудеться у понеділок, 22 квітня о 13:00. Тобто, одразу після проведення другого туру виборів Президента.