“Санкції проти Росії діють як повільна отрута”: росіяни скаржаться, що не можуть жити як раніше

02.09.2023 11:09   -

Недавнє падіння курсу рубля в Росії показало: агресору доводиться обирати між падінням доходів росіян та продовженням війни проти України. Тимчасові заходи дозволяють утримувати економіку РФ, проте санкції “діють як повільна отрута” і росіяни вже скаржаться, що не зможуть жити як раніше і відчувають падіння доходів.

Про це йдеться у матеріалі The Messenger. Юліана, 38-річна підприємниця, розповідає: “Наш стан різко погіршився, це нікуди не годиться… Це не закінчиться ні сьогодні, ні завтра, і не післязавтра. Я думаю, що не одне покоління заплатить за цю історію” .

Проте імпорт до Росії відновлюється, оскільки товари проходять через сусідні країни, такі як Казахстан та Вірменія, уникаючи санкцій. Державні витрати на військові та соціальні програми розподіляють гроші серед людей та компаній, які використовують частину їх на імпортну продукцію.

Нестача робочої сили, викликана від’їздом людей з країни, також підтримує заробітну плату, тоді як іпотечні кредити, що субсидуються державою, допомагають підтримувати активність у сфері нерухомості. Деякі удари по економіці очевидні, особливо по автомобільній промисловості, після того, як західні виробники відмовилися від свого російського бізнесу. Але китайський імпорт автомобілів набирає обертів.

Не маючи іноземних інвестицій у валюту, Кремль може впливати на обмінний курс, просто вказуючи контрольованим державою експортерам, коли продаватиме іноземну валюту за рублі. Крім того, ціни на російську нафту останнім часом зросли, скоротивши знижки, які він мав надати клієнтам в Індії та Китаї.

Підвищення відсоткових ставок для зміцнення рубля “душить приватну економіку – або ту частину економіки, яка не пов’язана з війною та оборонною промисловістю, – так що залишається достатньо ресурсів для продовження війни”, – сказав Яніс Клюге, експерт з російської економіки в Німецькому інституті міжнародних відносин та безпеки у Берліні.

У довгостроковій перспективі вибір Путіна підірве економічне зростання і створить довгострокове навантаження на рубль, сказав Клюге. Без іноземних інвестицій, необхідних для виробництва складних товарів, Росія вироблятиме менше того, що їй потрібно, та імпортуватиме більше. “І це означатиме, що в майбутньому громадяни Росії не зможуть дозволити собі той самий рівень, той самий спосіб життя, що й у минулі роки”, – сказав Клюге.