Розпорядники МВФ схвалили історичний розподіл 650 мільярдів доларів, Україні дістанеться $2,7 млрд

03.08.2021 15:38   -

Розподіл коштів відбудеться 23 серпня 2021 року. Україна має отримати 2,7 мільярда доларів. 

Для отримання допомоги, країнам не доведеться виконувати певні умови, як треба робити з іншими траншами МВФ. Зазвичай МВФ виділяє кошти країнам за умови виконання певних умов (наприклад, за прогрес у деяких реформах), але ця допомога відбудеться без додаткових зобов’язань.

 3 серпня 2021 року Рада керуючих МВФ схвалила загальний розподіл спеціальних прав запозичення (СПЗ) у еквіваленті 650 мільярдів доларів США (близько 456 мільярдів SDR) для збільшення світової ліквідності, – повідомляє IMF.

«Це історичне рішення – найбільший розподіл за всю історію існування МВФ і допомога для світової економіки в часи безпрецедентної кризи. Виділення СПЗ принесе користь усім членам, вирішить довгострокову глобальну потребу в резервах, зміцнить довіру та сприятиме стійкості та стабільності світової економіки. Це особливо допоможе нашим найбільш вразливим країнам, які борються з впливом кризи COVID-19″, – заявила керуюча директорка МВФ Крісталіна Георгієва.

Загальний розподіл ЄСВ набуде чинності 23 серпня 2021 р. Новостворені СПЗ будуть зараховані країнам -членам МВФ пропорційно їх існуючим квотам у Фонді.

Приблизно 275 мільярдів доларів США (близько 193 мільярдів SDR) з нових асигнувань підуть на ринки, що розвиваються, та країни, що розвиваються, включаючи країни з низьким рівнем доходу.

“Ми також будемо продовжувати активно співпрацювати з нашим членством, щоб визначити життєздатні варіанти добровільного перенаправлення СПЗ від заможніших до бідніших та вразливіших країн – членів, щоб підтримати їх відновлення пандемії та досягти стійкого та сталого зростання”, – сказала пані Георгієва.

МВФ також вивчає інші варіанти допомоги біднішим та вразливішим країнам у їхніх зусиллях відновлення. Новий Фонд стійкості та сталого розвитку можна розглядати для сприяння більш стійкому та сталому зростанню в середньостроковій перспективі.

У червні 2020 року МВФ ухвалив 1,5-річну кредитну програму для України на 5 мільярдів доларів. Перший транш склав $2,1 мільярда доларів, а наступні транші затягнулися через незадоволення МВФ прогресом виконання зобов’язань з боку України. 10 червня 2021 року голова МВФ Джеррі Райс констатував «певний прогрес» у переговорах з Україною щодо перегляду програми stand by і надання другого траншу кредиту. Наступна місія (перевірка) МВФ має приїхати в Україну у вересні.