Розкол у фракції “Голос”

23.03.2021 13:58   -

Політрада партії «Голос» попередила низку нардепів про виключення після голосування за законопроєкт, який «наносить суттєву шкоду репутації та політичним інтересам партії». Відповідну інформацію вказано в протоколі засідання політичної ради партії. Її також підтвердив нардеп від «Голосу» Ярослав Юрчишин та прес-служба партії в коментарі «Українській правді».

Юрчишин розповів, що низка нардепів «Голосу» 16 березня проголосували за направлення до Конституційного суду законопроекту щодо порядку призначення на посади та звільнення з посад директорів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Державного бюро розслідувань (ДБР). Юрчишин при цьому наголосив, що він не підтримує законопроект, але хоче, щоб його розглянув Конституційний суд на предмет неконституційності, щоб отримати «висновок єдиного органу, який може дати оцінку на конституційність».

Після цього політрада на своєму засіданні обговорювала це голосування і вирішила провести перевірку причин цього голосування, а також попередила низку народних депутатів про вигнання, якщо вони ще раз «завдадуть шкоди партії». Це рішення одноголосно підтримали сім присутніх на засіданні членів політради.

Після цього політрада на своєму засіданні обговорювала це голосування і вирішила провести перевірку причин цього голосування, а також попередила низку нардепів про вигнання, якщо вони ще раз “завдадуть шкоди партії”.

На засіданні 7 присутніх одноголосно підтримали це рішення:

“Попри нанесену суттєву шкоду репутації, політичним інтересам “Голосу” внаслідок голосування Соломії Бобровської, Романа Лозинського, Ольги Стефанишиної, Олександри Устінової, Володимира Цабаля, Ярослава Юрчишина “за” прийняття в цілому законопроєкту №5133/ІІ, відмовитися від персональних дисциплінарних санкцій щодо вищевказаних членів партії. У разі повторного вчинення публічних політичних дій, що грубо суперечать політичній позиції… чи завдають суттєвої шкоди репутації партії, політична рада має поставити питання про виключення таких осіб з партії. Звернутися до Контрольно-ревізійної комісії “Голосу” здійснити перевірку усіх обставин на предмет виявлення фактів, що можуть мати ознаки чи містити факти політичної корупції”.

ІА “Інтерфакс-Україна” повідомило, що раніше нардеп від “Голосу” Юрчишин опублікував на своїй сторінці у Facebook пост, в якому заявив, що йому нібито повідомили про те, що його виключають з партії. За його словами, таке рішення прийняли не через його участь у мітингу під ОП 20 березня, а через його голосування в ВРУ за законопроект №5133 (про зміну порядку призначення на посади директорів НАБУ і ДБР). Юрчишин стверджував, що у нього є “доказ” його слів, “протокол політради”. Також він заявляв, що з партії нібито мають намір виключити ще кількох членів.

На поточний момент цієї публікації вже немає на сторінці Юрчишина, а в прес-службі партії заявили, що у 2021 році вони не приймали рішень про виключення когось із лав політсили, проте підкреслили, що голосування за законопроект №5133  “робить президента господарем НАБУ і ДБР” і “зменшує незалежність цих органів”, тому голосування на його підтримку — це “порушення послідовності позиції партії”.