Російських десантників перекидають до Казахстану

06.01.2022 11:07   -

Організація Договору з колективної безпеки (ОДКБ — організація, створена на пострадянському просторі. Зараз до складу ОДКБ входять шість держав: Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, РФ та Таджикистан) направила військових до Казахстану. Від Росії до складу контингенту увійшли підрозділи повітрянодесантних військ.

Як зазначається, їхнім завданням стане охорона державних та військових об’єктів, сприяння силам правопорядку.

“Відповідно до рішення Ради колективної безпеки ОДКБ, прийнятого 6 січня 2022 року, до Республіки Казахстан на обмежений за часом період для стабілізації та нормалізації обстановки направлено Колективні миротворчі сили Організації договору про колективну безпеку”, – йдеться у повідомленні ОДБК.

Наразі передові підрозділи російських військових вже розпочали «виконання завдань» у Казахстані, проте перекидання підрозділів ще триває.

Також в ОДКБ уточнили, що до складу «миротворчого контингенту» увійшли військові Білорусі, Вірменії, Таджикистану та Киргизії. Нині невідомо, які війська відправили інші країни.

За даними Міністерства охорони здоров’я, під час протестів у Казахстані постраждали вже понад тисячу людей. Як розповіла перша заступниця голови МОЗ Ажар Гініят в ефірі державного телеканалу «Хабар 24», 400 людей госпіталізовано, 62 постраждалих у реанімації. Водночас у МОЗ не назвали кількість загиблих під час масових протестів.

2 січня 2022 року в Казахстані розпочалися протести. Демонстранти вимагали знизити ціни на зріджений газ, що різко зросли, але потім вимоги стали політичними: відставка уряду та звільнення з політики Назарбаєва.

4 січня держкомісія ухвалила рішення знизити ціни на газ до 50 тенге/літр у Мангістауській області. Почалися затримання активістів та зіткнення з поліцією.

Вранці 5 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відправив уряд у відставку. Проте протести продовжились і посилилися.

Токаєв підписав укази про запровадження режиму НС на всій території Казахстану. Також Токаєв звернувся за допомогою до партнерів із ОДКБ.