Росіяни збили космічний супутник ракетою і поставили під загрозу МКС

16.11.2021 21:19   -

Росіяни – люди дивні. І справа не лише у геополітичних та військових авантюрах, а в тому, що, здається, керівництво цієї країни геть позбавлене здорового глузду. Хоча ні – практичний інтерес і вигода завжди видні в діях російських керівників, але з далекоглядністю і адекватністю ідей – проблеми.

Світова спільнота обурена тим, що в ході випробувань нової проти-супутникової ракети росіяни збили супутник, що перебував на земній орбіті. Випробування ракети знищило один із супутників Росії, утворивши уламки, які навіть змусили екіпаж МКС сховатися в рятувальних капсулах. Зараз на борту станції знаходиться сім членів екіпажу – четверо американців, німець і двоє росіян.

Сьогодні вранці Російська Федерація необережно провела руйнівне супутникове випробування протисупутникової ракети прямого підйому проти одного зі своїх супутників. Наразі в ході випробувань було виявлено понад 1500 частин орбітального сміття, яке можна відстежувати, і сотні тисяч частин меншого орбітального сміття, які зараз загрожують інтересам усіх країн“, – заявив на брифінгу 15 листопада речник Держдепартаменту США Нед Прайс.

Адміністратор NASA Білл Нельсон заявив, що обурений інцидентом.

«З її довгою та багаторічною історією польотів людини в космос неможливо уявити, щоб Росія поставила під загрозу не тільки американських та міжнародних астронавтів-партнерів на МКС, але й своїх власних космонавтів, а також китайських «тайконавтів» на борту китайської космічної станції», — сказав Нельсон.

Російське космічне агентство Роскосмос применшує інцидент. В Твіттері вони написали, що все гаразд.

Экипаж Международной космической станции штатно выполняет работы согласно программе полёта. Орбита объекта, из-за которого экипаж сегодня был вынужден согласно штатным процедурам перейти в космические корабли, отдалилась от орбиты МКС. Станция находится в «зелёной зоне», – сказано в повідомленні.

Втім, представники передових країн так не вважають. Речник Держдепартаменту США назвав такі дії Росії безвідповідальними і небезпечними. А Міністр оборони Великобританії Бен Воллес заявив, що проведене Росією випробування ракети показує повне ігнорування нею принципів безпеки та стійкості космосу.

«США працюватимуть з нашими партнерами та союзниками, щоб відповісти на їхній безвідповідальний вчинок. Уламки, отримані в результаті цього випробування, залишаться на орбіті, піддаючи ризику супутники та польоти людини в космос на довгі роки», – додав він.