Росія і Китай планують збудувати станцію на Місяці

10.03.2021 09:27   -

Російське космічне агентство “Роскосмос” заявляє, що підписало угоду з Національним космічним управлінням Китаю про розробку дослідницьких установок на поверхні Місяця та його орбіті, – повідомляє ВВС.

У заяві космічних агентств обох країн йдеться, що збудована база буде доступна для використання іншими країнами. Міжнародна наукова місячна станція проводитиме широкий спектр наукових досліджень, включаючи дослідження та використання Місяця, йдеться в заяві обох відомств.

Китай і Росія використовуватимуть накопичений досвід космічної науки, досліджень і розробок, а також використання космічного обладнання та космічних технологій для спільної розробки дорожньої карти для будівництва міжнародної місячної науково-дослідної станції“, – йдеться в заяві. Додається, що Росія та Китай будуть співпрацювати у плануванні, проектуванні, розробці та експлуатації дослідницької станції.

Хоча Китай відносно пізно активізувався в питаннях дослідження космосу, у грудні минулого року його зонд Chang’e-5 успішно доставив на Землю грунт, який він забрав з Місяця. Аналітики розглядають дану подію як чергову демонстрацію збільшення КНР спроможності в питаннях космосу. Росія ж, яка була колись піонером освоєння космосу, за останні роки значно поступається Китаю та США. Минулого року Роскосмос втратив монополію на перевезення астронавтів на Міжнародну космічну станцію після успішного запуску корабля SpaceX.