РФ, як завжди, шельмує та бреше: смертність від COVID-19 втричі більше за офіційні дані

16.09.2020 07:03   -

Хоч як хотів приховати смертність від вірусу Путін, як усі диктатори, котрі будують свій імідж на пропаганді та пихатій брехні, цифри не брешуть. Все явне колись спливає й викриває голого короля й домовини одурених підданих. Хоч як московські “підрахуї” старалися для свого боса й померлих розпихували за іншими діагнозами смерті не врятувало від математичного погляду демографів, які за смертністю РФ помістили на 5 місце.

Попри те, що РФ посідає четверте місце в світі за кількістю підтверджених випадків зараження коронавірусів, в країні відносно низький офіційний показник смертності від COVID-19.

Чому Путін бреше? Бо інакше не може - таким уродився » InfoKava.com -  новини України та Світу

Москва каже, що в РФ причина смерті вказується більш точно, ніж в інших країнах. Деякі російські чиновники в області охорони здоров’я пояснюють, що в багатьох випадках пацієнт, який вмирає з діагнозом COVID-19, вмирає не від вірусу, а від інших причин, в тому числі від супутніх захворювань, що існували до зараження коронавірусів, – повідомляє Reuters.

Тетяна Голікова, голова Оперативного штабу з попередження завезення і розповсюдження нової коронавірусної інфекції на території Російської Федерації, повідомила в кінці липня президенту Володимиру Путіну, що смертність від коронавируса в Росії “значно нижче, ніж в інших країнах”.

Але дані, опубліковані Росстатом 4 вересня, показують, що з травня по липень, на піку спалаху епідемії, було зафіксовано 57.800 надлишкових смертей.

Цей показник був розрахований шляхом порівняння смертності за три місяці в 2020 році із середнім числом смертей в травні-липні в період з 2015 по 2019 рік. Він більш ніж в три рази перевищує офіційна кількість загиблих в травні-липні від COVID-19, що становить 15.955 чоловік, – аналізує ситуацію видання.

Олексій Ракша, демограф, який працював в Росстат до цього літа, сказав, що стрибок смертності ілюструє реальне число загиблих від COVID-19 і що влада публічно повідомили лише про частину цих смертей.

“Насправді рівень смертності в Росії лише незначно відрізняється від інших країн”, – сказав Ракша.

Кремль не відповів на прохання прокоментувати, в чому причини розбіжності даних про надмірну смертності та статистики смертей, пов’язаних з COVID-19, і не применшує чи уряд реальне число загиблих.

Показник надлишкової смертності, який, на думку деяких епідеміологів, є найкращим способом вимірювання істинної смертності від COVID-19, враховуючи, що методи підрахунку розрізняються в різних країнах, у багатьох країнах перевершує офіційні дані смертності від COVID-19.

У РФ вони в 3,6 рази перевищують кількість смертей від COVID-19 за аналізовані місяці. Ракша, а також деякі політики критикували Путіна за те, що він применшив масштаби пандемії.

В абсолютному вираженні цифра в майже 60.000 надлишкових смертей в період з травня по липень порівнянна з Великобританією, яка найбільше постраждала від COVID-19 в Європі. Однак населення Росії, що становить 145 мільйонів чоловік, більш ніж в два рази перевищує населення Великобританії.

Якщо в РФ загальна кількість смертей від COVID-19 було близько до 60.000, то, за даними Reuters, це означає, що РФ знаходиться на п’ятому місці за смертністю від COVID-19, а не на 12-му, як вважається в даний час.