Рейтинг Бориса Філатова на посаді мера Дніпра стабільно високий, – експерт

21.01.2020 17:01   -
Автор:

Протягом чотирьох років Борис Філатов зберігає стабільно високу підтримку жителів Дніпра на посаді міського голови.
Про це свідчать дані щорічних муніципальних опитувань, які проводить Соціологічна група «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту (IRI). Результати опитувань також демонструють, що підтримка діяльності мера є вищою, ніж підтримка діяльності депутатів міської ради. Про це під час пресконференції 21 січня повідомив голова правління «Комітету виборців України» Станіслав Жолудєв.
«У рамках проєкту «Моніторинг діяльності міської влади» ми проаналізували дані з відкритих джерел. У Дніпрі спостерігається стала ситуація з рейтингом міського голови. Якщо подивитися на дані муніципального опитування, то рейтинг задоволеності діяльністю міського голови Бориса Філатова коливається від 45 % до 53 %. Ці коливання невеликі. І це свідчить про те, що той електорат, який був у чинного міського голови, залишається. У міської ради трохи нижчий рейтинг: максимум, який вона мала, – 44 %, мінімум – 31 %. Але це один з найвищих показників по Україні», – зазначає Станіслав Жолудєв.
Водночас дані щорічних муніципальних опитувань свідчать, що у 2019 році зафіксовано і найвищий рівень оптимістичних настроїв щодо стану справ у Дніпрі. Так, 45 % жителів зазначили, що в цілому справи у місті йдуть у правильному напрямі – це найкращий показник починаючи з 2015 року. Рівень задоволеності у порівнянні з 2016 року виріс на 20 %.
«Схожу тенденцію демонструють і результати опитування громадської думки мешканців Дніпра щодо діяльності Дніпровської міської ради, її виконавчих органів і міського голови. За даними дослідження, у 2019 році 54 % респондентів позитивно оцінювали діяльність Бориса Філатова на посаді мера. Загалом щорічний моніторинг показує, що рівень схвалення дій очільника Дніпра у період з 2016 по 2019 роки не опускався нижче 52 %, тобто більше половини містян залишаються задоволеними діяльністю Бориса Філатова на посаді мера протягом усієї його каденції», – каже голова правління «Комітету виборців України».
За даними аналітичного порталу «Слово і Діло», за підсумками четвертої річниці з моменту проведення місцевих виборів (25 жовтня 2015 року) найбільш відповідальним мером українських міст став очільник Дніпра Борис Філатов. За чотири роки він дав 182 обіцянки, з яких виконав 111, не виконав 39 (з об’єктивних причин), ще 32 – на стадії реалізації. Таким чином рівень відповідальності мера Дніпра сягнув 61 %, що стало найкращим показником серед усіх міських голів, які потрапили до рейтингу.
«Зокрема, Борис Філатов став лідером цього рейтингу завдяки тому, що він виконав обіцянку протягом 2018 року провести капітальний ремонт у 16 дитячих садках. Також мер Дніпра дотримався усіх обіцянок щодо учасників АТО та продемонстрував один із найкращих показників у цій сфері», – зазначає Станіслав Жолудєв.
Крім цього, у рамках проєкту «Моніторинг діяльності міської влади» Станіслав Жолудєв озвучив аналітичні дані журналу «Кореспондент»: у жовтні видання опублікувало рейтинг найбільш впливових міських голів 35-ти міст України. При аналізі враховувався як політичний вплив мерів, так і економічні можливості.
«Очільник Дніпра Борис Філатов посів друге місце в рейтингу (політичний вплив – 3,25, економічний – 3,71). Його випередив лише мер столиці Віталій Кличко (політичний вплив – 3,99, економічний – 8,35), який має непорівнянні економічні можливості з іншими містами України через великий обсяг бюджету Києва», – зазначив Станіслав Жолудєв.
За результатами VI дослідження Індексу публічності місцевого самоврядування (ГО «Опора», червень-серпень 2019 року) з 2015 по 2018 роки зафіксована позитивна динаміка рівня публічності, відкритості міського голови Дніпра. За цей період відбулось зростання показника публічності: з 39% до 62%.