Реформа вищої освіти: що чекає на виші Дніпра?

22.01.2020 13:23   -
Автор:

Наприкінці грудня Верховна Рада ухвалила новий закон про вищу освіту. У своєму інтерв’ю виданню УП заступник міністра освіти та науки Єгор Стадний окреслив основні нововведення.
Новий закон відміняє дипломи державного зразка, натомість університети будуть видавати власні дипломи. Але, для цього закладам вищої освіти потрібно пройти акредитацію у Національному агентстві забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО), або в міжнародних агенціях, перелік яких затвердив уряд, або в незалежних установах, які Нацагентство акредитує.
Також, починаючи з літа цього року, передбачається встановлення мінімальної ціни на контракт для навчання – це, за словами Єгора Стадного, має зупинити існуючу практику «демпінгу» цін, що провадить більшість університетів. Знижуючи ціну навчання, навчальні заклади приваблюють абітурієнтів, натомість отриманих грошей не вистачає навіть на зарплату викладачам. Тому, щоб компенсувати витрати, виші витягують гроші зі студентів «іншими способами» уже в процесі навчання.
Крім того, передбачена відміна принципу фінансування університетів за показником кількості студентів – з 2020 року головним показником буде працевлаштованість випускників закладу:
«Ми не будемо фінансувати університети лише по кількості студентів. Будемо оцінювати результати їхньої діяльності. Одним з них буде працевлаштування випускників на посадах, які вимагають кваліфікації вищої освіти, а не будь-де», – заявив заступник міністра.
Картинки по запросу Єгор стадний
Ще однією новацією є майбутній перегляд статусів закладів вищої освіти – «національний» і «дослідницький». За словами Стадного, надто багато вишів отримали такий статус через «політичні рішення» і наразі ці статуси знецінено – зараз в Україні більше 110 таких закладів.
Нагадаємо, що лише у Дніпрі – 21 заклад вищої освіти, багато з яких мають звання національного:
– Дніпровський національний університет ім. О.Гончара
– Дніпровський національний університет залізничного транспорту ім. В.Лазаряна
– Національна металургійна академія України
– Національний технічний університет «Дніпровська політехніка».
Зрозуміло, що на виші Дніпра чекають великі зміни в рамках програми оптимізації системи закладів вищої освіти, що проводить уряд. В рамках реформи пропонують скоротити загальну кількість вищих закладів освіти до 80, тобто в 3 рази. Зокрема, як повідомляє Перший міський, у Кривому Розі уже планується об’єднання 4-х місцевих вишів у єдиний Національний університет економіки і технологій імені Михайла Туган-Барановського.
Щодо вишів самого Дніпра, то наразі ніякої конкретної інформації немає. Втім, очевидно, що подібне об’єднання має смисл, адже часто навчальні заклади просто дублюють спеціальності, відкриваючи найбільш «популярні». Наприклад, у більшості вузів можна знайти спеціальності з економіки та кібернетики або туризму та ресторанно-готельного бізнесу, при цьому, стосунок таких спеціальностей до профілю вишу не очевидний.
Картинки по запросу університет митної справи та фінансів
Наприклад, дніпровський Університет митної справи та фінансів, пропонує навчання за спеціальностями «Туризм», «Ресторанно-готельний бізнес», «Транспортні технології», «Історія і археологія», «Комп’ютерні науки» та «Журналістика» – про це зазначається на офіційному сайті закладу. Що об’єднує ці науки і який стосунок вони мають до митної справи і фінансів – сказати важко.
Мабуть, лише велике прагнення заманити абітурієнтів.
Днепр.Главное