Реакція світових лідерів на пропозицію США відкрити доступ до технології виготовлення COVID-вакцини, Франція – за, а Німеччина – проти

07.05.2021 13:06   -

Генсек ООН Антоніу Гуттеріш вітає рішення США щодо безпрецедентної відмови від захисту інтелектуальної власності на COVID-вакцини, оскільки це сприятиме збільшенню надходжень за механізмом COVAX.

Рішення США може збільшити постачання об’єкту COVAX, заявляє Генеральний секретар, вітаючи “безпрецедентну” відмову від прав інтелектуальної власності, – повідомляє прессекретар генсека ООН Стефан Дюжаррік на брифінгу у четвер.

«Генеральний секретар вітає безпрецедентну підтримку урядом Сполучених Штатів відмови від захисту інтелектуальної власності щодо вакцин проти COVID-19, про яку було оголошено вчора», – сказав Дюжаррік.

На переконання Генсека ООН, це дає виробникам вакцин можливість поділитися знаннями і технологіями, що дасть змогу ефективно розширювати місцеве виробництво вакцин й може значно збільшити поставки в рамках механізму COVAX.

При цьому, додав речник Генерального секретаря ООН, слід забезпечити країни необхідними матеріалами для виробництва цих вакцин.

Як повідомлялося, 6 травня адміністрація президента США Джо Байдена, всупереч позиції великих фармацевтичних компаній, підтримала відмову від захисту інтелектуальної власності для вакцин проти COVID-19, аби сприяти боротьбі з пандемією.

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебреєсус підтримав рішення США.

Натомість Німеччина виступила проти заклику США розширити доступ до вакцин Covid-19 для бідних країн, знявши патентний захист.

Прес-секретар канцлера Ангели Меркель сказала: “Захист інтелектуальної власності є джерелом інновацій і повинен залишатися таким у майбутньому”.

За її словами, Німеччина натомість зосереджена на тому, як збільшити виробничі потужності виробників вакцин.

Активісти та гуманітарні установи вболівали за те, що США в середу змінили курс і закликали до відмови від захисту інтелектуальної власності щодо вакцини.

Врешті-решт це рішення вирішується 164 членами Світової організації торгівлі, і якщо лише одна країна проголосує проти відмови, пропозицію не затвердять.

Оголошення адміністрації Байдена зробило США першою країною у розвинених країнах світу з великим виробництвом вакцин, яка публічно підтримала ідею відмови, яку Індія та Південна Африка підтримали в жовтні.

У четвер таку пропозицію привітав і президент Франції Еммануель Макрон.

Я повністю прихильний до відкриття інтелектуальної власності”, – сказав пан Макрон у вакцинному центрі.

Однак, як і багато фармацевтичні компанії, пан Макрон зауважив, що відмова не вирішить проблему доступу до вакцин.

За його словами, виробники в таких місцях, як Африка, зараз не обладнані для виготовлення вакцин Covid-19, тому натомість пріоритет мають надавати пожертви вакцин із заможніших країн.

Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо написав у Facebook, що заява США є “дуже важливим сигналом” і що світ потребує “вільного доступу” до патентів на вакцини, але прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі був більш обережним.