Рахунки українців блокують за найменші борги: в Кабміні пояснили, що робити у такому разі

26.05.2023 20:11   -

В Україні з травня змінилися правила блокування банківських рахунків за борги. Якщо раніше лише ті боржники, які не сплатили щонайменше 100 тис. грн, могли залишитися без доступу до своїх коштів, тепер це стосується навіть тих, кому потрібно сплатити 200 грн (наприклад, штраф чи борг за комуналку).

При цьому до Мінреінтеграції вже масово надходять звернення від громадян, яким заблокували рахунки. Мінреінтеграції та Мін’юсту провели нараду та розробили рекомендації для тих, хто потрапив у таку ситуацію:

  • у разі накладення арешту на кошти на кількох рахунках або наявності кількох виконавчих проваджень для здійснення видаткових операцій повинен бути визначений лише один рахунок в одному банку;
  • щоб визначити такий рахунок, особа повинна звернутися до органу ДВС або приватного виконавця, який наклав арешт на його кошти, з відповідною заявою у паперовій чи електронній формі;
  • у заяві обов’язково вказуються номер поточного рахунку та назва банку, у якому відкрито такий рахунок.
  • Для додаткових консультацій можна звертатись до центру системи безкоштовної правової допомоги за номером: 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні).

Такий рахунок потрібно визначити, оскільки за законом фізична особа може витрачати з заарештованого поточного рахунку 13 400 гривень на місяць. Також з нього можна сплачувати податки та збори без урахування арешту.

Важливо, що арешт може бути накладений на рахунок будь-якого типу – картковий, депозитний, поточний тощо. Крім того, після арешту одного рахунку людина вже не може відкрити нові рахунки – всі вони також блокуються. Блокування знімається лише після погашення боргу.

За матеріалами OBOZREVATEL.