Раді пропонують ввести штрафи до 50 тисяч за поширення фейків у ЗМІ та інтернет

15.03.2019 18:00   -
Автор:

У Раді зареєстровано законопроект №10139 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання розповсюдженню недостовірних відомостей у засобах масової інформації”.
Автором законодавчої ініціативи виступив народний депутат із фракції “Народний фронт” Ігор Лапін, повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» з посиланням на сайт парламенту.
Законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею, запровадивши кримінальну відповідальність за поширення у ЗМІ та мережі Інтернет недостовірних відомостей, які ганьблять честь і гідність інших людей. Такі дії можуть каратися штрафом до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 грн) або громадськими роботами на строк до 80 годин, або ж виправними роботами на строк до одного року.
Водночас штраф від п’ятисот до тисячі НМДГ (8500 до 17000 грн) або громадські роботи на строк до 120 годин або виправні роботи на строк до одного року можуть загрожувати порушникам у випадку, якщо поширення недостовірних відомостей поєднується з обвинуваченням у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину або вчинені під час виборчого процесу відносно кандидатів у депутати, членів партій і кандидатів на посаду Президента України.
Умисне поширення у ЗМІ та інтернеті завідомо недостовірних відомостей пропонується карати штрафом від тисячі до двох тисяч НМДГ (від 17000 до 34000 грн) або громадськими роботами на строк до 170 годин або виправними роботами на строк до двох років. Якщо ж ці дії поєднуються з обвинуваченням у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину або вчинені під час виборчого процесу, то штраф може становити від двох тисяч до трьох тисяч НМДГ (від 34000 до 51000 грн) або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до двох років.
При цьому підставою для звільнення від кримінальної відповідальності передбачено спростування порушником відомостей, які ганьблять честь і гідність іншої особи, або ж видалення їх із мережі.
Внесення змін до Цивільного кодексу передбачає, що суд може заборонити (припинити) розповсюдження недостовірної інформації шляхом її видалення з відповідного ресурсу в інтернеті, якщо її поширення порушило особисте немайнове право людини.
У Цивільному процесуальному кодексі пропонується визначити, що суд у порядку спрощеного провадження зможе розглядати справи про захист честі, гідності та ділової репутації. Водночас пропонується скоротити й строки їх судового розгляду. Так, передбачається, що суд розглядатиме справи про захист честі, гідності та ділової репутації не більше 30 днів після відкриття провадження.
Статтю 64 закону «Про вибори Президента України» (Обмеження щодо ведення передвиборної агітації) пропонується доповнити частиною, згідно з якою Нацрада з питань телебачення і радіомовлення зможе припиняти трансляцію іноземних телеканалів, у діяльності яких порушується норма щодо заборони громадянам іноземних держав, особам без громадянства ведення передвиборної агітації через журналістську діяльність або в діяльності яких містяться заклики, зокрема, до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності України.
Також передбачено право суду приймати рішення про тимчасові (до закінчення виборчого процесу) зупинення дії ліцензії, заборону випуску друкованого видання або про зобов’язання оператора, провайдера телекомунікацій щодо призупинення доступу абонентів до відповідного ресурсу мережі Інтернет у разі встановлення судом при розгляді виборчого спору повторного або одноразового грубого порушення засобом масової інформації вимог потенційного закону. Аналогічну норму пропонується внести й до закону «Про вибори народних депутатів України».
Читайте також: Борис Филатов пригрозил полиции судом
Закон «Про телебачення і радіомовлення» пропонується доповнити положенням, відповідно до якого Нацрада на підставі рішення суду про спростування недостовірної інформації зможе призупиняти трансляцію телерадіоорганізацією будь-якої аудіовізуальної інформації до моменту його виконання.
У законах «Про інформаційні агентства» та «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» пропонується уточнити, що інформаційні агентства та друковані ЗМІ звільняються від відповідальності за розповсюдження недостовірної інформації виключно за умови її спростування.
Окрім того, автор ініціативи пропонує в законі «Про телекомунікації» закріпити право Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, приймати рішення про зобов’язання операторів, провайдерів телекомунікацій щодо призупинення доступу абонентів до ресурсу мережі Інтернет, який поширив недостовірну інформацію, до моменту її спростування. До таких дій Нацкомісія може бути уповноважена за наявності відповідного рішення суду.
Передбачається, що ухвалення законопроекту сприятиме посиленню гарантій захисту закріплених у Конституції та Цивільному кодексі прав особи на повагу до своєї гідності та честі, недоторканності своєї ділової репутації.