Рада збереться на позачергове засідання, щоб звернутися до США по статус союзника поза НАТО

08.09.2021 09:05   -

Верховна Рада в середу, 8 вересня, після пленарного засідання збереться на позачергове, щоб розглянути постанову № 5380, з якою парламент звернеться до Конгресу США із пропозицією надати Україні статус основного союзника США поза НАТО (MNNA), – повідомляє пресслужба Верховної Ради, розпорядження про скликання засідання вже підписане главою парламенту.

“Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков підписав Розпорядження про скликання позачергового пленарного засідання Парламенту у середу, 8 вересня, на вимогу 153 народних депутатів. На позачергове засідання народні депутати зберуться одразу після завершення чергового. На порядку денному — проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО (MNNA) (№5380)”, – повідомляє Верховна Рада України.

Рада соберется на внеочередное заседания, чтобы обратиться к США за  статусом союзника вне НАТО | Шиповник - Новости Николаева

Статус MNNA мають союзники США, які не входять до НАТО. У цьому статусі Австралія, Єгипет, Ізраїль, Японія, Бразилія, Нова Зеландія і ще 12 країн — не членів НАТО. У двосторонніх відносинах зі США статус визначає пріоритетність розвитку, співробітництва і допомоги.

У 2014 році в Конгрес США був внесений законопроєкт, згідно із яким статус MNNA може бути наданий Україні, Грузії і Молдові. У тому ж році, а згодом у 2017 році Україна зверталася за статусом, але не отримала його.

При цьому Україна (силами дипломатів) намагається отримати План дій щодо членства в НАТО, який формує інший шлях відносин зі США. Держави-члени НАТО підтримують прагнення України приєднатися до Альянсу, але чекають рішучих реформ.