Рада засудила визнання Московією так званих «Л/ДНР» та закликала світ ввести санкції

22.02.2022 15:28   -

Верховна Рада України на засіданні 22 лютого ухвалила постанову щодо визнання Росією незалежності так званих «Л/ДНР». Нардепи закликали світ запровадити жорсткі санкції проти РФ, зокрема відключити від SWIFT та заморозити запуск «Північного потоку-2».

Проєкт постанови № 7088 підтримали 336 депутатів.

Парламент також підтримує запи до держав-членів Ради Безпеки ООН з вимогою негайно провести невідкладні консультації для зниження напруги та гарантування безпеки України.

«Російська Федерація здійснила черговий акт агресії та вкотре грубо порушила державний суверенітет і територіальну цілісність України в рамках міжнародно визнаних кордонів», – ідеться у документі.

У заяві наголошується, що Автономна Республіка Крим і місто Севастополь та окремі районі Донецької та Луганської областей залишаються невід’ємною частиною території України, тимчасово окупованою Російською Федерацією.

Зазначимо, що канцлер Німеччини Олаф Шольц уже доручив уряду країни зупинити сертифікацію російського газопроводу «Північний потік — 2» після рішення Росії визнати незалежність «Л/ДНР».

21 лютого Росія визнала незалежність «Л/ДНР» і почала вводити регулярні війська на Донбас. Згодом у Держдумі Росії заявили, що планують визнати «Л/ДНР» у межах їхньої нинішньої території.

Україна назвала це прямим порушенням міжнародного права й агресією. Рада Безпеки ООН засудила Росію і закликала вивести війська. США та Євросоюз пообіцяли санкції РФ. Уся Європа, США, Канада, Австралія не визнали «Л/ДНР».

22 лютого президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ розглядає можливість розірвати дипломатичні відносини з Росією.