Рада ухвалила важливий законопроєкт про пільги військовим

23.03.2024 20:09   -

21 березня 2024 року Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт №10313, який має на меті забезпечити кращий соціальний захист для військовослужбовців та поліцейських. Що зміниться, про це детальніше розповість «Дніпро Оперативний». 

Основні положення законопроєкту

Цей законопроєкт спрямований на забезпечення прав військовослужбовців, включаючи доступ до інформації, медичне обслуговування та відпустки. Він також ставить за мету визначення процедур виплати грошової допомоги поліцейським у випадку смерті та визначення рівня працездатності.

Що саме він передбачає:

  • Лікування за кордоном: військовослужбовці зможуть отримувати лікування за кордоном протягом 12 місяців без необхідності проходити ВЛК кожні 4 місяці. Це дозволить їм отримати доступ до кращого медичного обслуговування та швидше одужати.
  • Відпустка у зв’язку з народженням дитини: військовослужбовці отримуватимуть одноразову відпустку у зв’язку з народженням дитини з повним збереженням грошового забезпечення.
  • Свобода слова: військовим буде дозволено вільно висловлюватись у медіа та соцмережах, що реалізує їх право на свободу слова.
  • Протидія дискримінації: законопроєкт впроваджує норми проти дискримінації за статтю та сексуального домагання, щоб забезпечити рівні права та можливості для жінок та чоловіків. Це допоможе створити більш безпечне та справедливе середовище для всіх військовослужбовців.
  • Підтримка родин: у разі загибелі військовослужбовця під час виконання службових обов’язків, його сім’я може отримати виплату в розмірі щонайменше 15 млн грн.

Законопроєкт, надає нові повноваження державним органам у справах гуманітарної допомоги, зокрема щодо обов’язкової перевірки якості гуманітарної допомоги, що надається Збройним Силам. Також він передбачає встановлення відповідальності за невиконання заходів офіційного контролю якості товарів гуманітарної допомоги. 

Заступниця Міністра оборони Наталія Калмикова зауважила, нововведення є дуже важливим для війська, оскільки в ньому міститься багато норм, що стосуються соціального забезпечення, гендерної рівності та охорони здоров’я. 

Цей законопроєкт дає військовим та поліцейським більше прав та можливостей, а також гарантує їм та їхнім родинам необхідну підтримку.

Які пільги передбачені для військовослужбовців та поліцейських?

Попри нововведень, учасниками бойових дій також передбачено низку пільг та державну допомогу, а саме: 

Медичні пільги:

Медичні пільги включають можливість отримання безкоштовних ліків, імунобіологічних препаратів та медичних виробів за рецептом лікаря, безкоштовне зубопротезування, санаторно-курортне лікування або компенсацію його вартості, першочергове обслуговування у медичних закладах та безкоштовне медичне обстеження. 

Житлові пільги: 

Щодо житлових пільг, УБД можуть отримати знижку на квартплату та комунальні послуги, а також підтримку у житловому будівництві та ремонті. 

Фінансові пільги: 

Фінансові пільги включають безкоштовний проїзд громадським транспортом, допомогу по тимчасовій непрацездатності та підвищення пенсійного забезпечення для учасників бойових дій.