Рада ООН з прав людини проголосувала за розслідування воєнних злочинів московитів в Україні

13.05.2022 11:18   -

Рада ООН з прав людини проголосувала за початок розслідування злочинів московитських військ на звільнених територіях України. За проголосували 33 країни, проти — Китай та Еритрея.

Як передає Укрінформ, цією резолюцією Рада звернулася із проханням до незалежної міжнародної слідчої комісії провести розслідування подій у районах Київської, Чернігівської, Харківської та Сумської областей, а також попросила верховного комісара ООН з прав людини представити доповідь щодо ситуації в Маріуполі у рамках наступної сесії Ради в червні цього року.

Рада закликає Московію надати доступ до депортованих до рф українців, полонених і людей, яких московити утримують на окупованих територіях.

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет заявила, що «багато з них» може бути прирівняно до воєнних злочинів.

«Масштаби незаконних убивств, зокрема ознаки масових розстрілів у Київській області. Ці вбивства мирних жителів часто здавались навмисними, скоєними снайперами та солдатами», — заявила Мішель Бачелет.

Раніше цього тижня Генасамблея ООН проголосувала за те, щоб Чехія замінила Московію в Раді з прав людини. Перед тим рф відсторонили від участі у провідному органі ООН з прав людини після повідомлень про звірства російських військових у Бучі.