Рада громадського контролю НАБУ: «Коломойський атакує Приватбанк»

12.09.2019 11:30   -
Автор:

Член ради громадського контролю Національного антикорупційного бюро Марк Савчук заявив, що Коломойський атакує Приватбанк.
Про це він написав на своїй сторінці в Facebook, повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» із посиланням на «Столичний регіон».
23 серпня в Раду Громадського Контролю НАБУ прийшов лист, від голови Наглядової Ради «Приватбанк» Шерон Іскі, в якому було сказано що НАБУ почали проводити обшуки і вилучати документи які можуть поставити під загрозу захист Приватбанку проти колишніх акціонерів (Коломойського і Боголюбова).
НАБУ порущило справи за двома заявами, що були подані БІЛЬШЕ ДВОХ РОКІВ ТОМУ, народними депутатами минулого скликання Віталієм Купрієм і Олександром Дубініним.
«Депутати Дубінін і Купрій, згідно з численними журналістськими розслідуваннями, є особами, прямо пов’язаними з Коломойським, і які діють в його інтересах. Зокрема, саме за допомогою звернення Дубініна Баришівський райсуд почав кошмарити SkyUP. Обидва депутати – члени політ-ради партії «Укроп», – наголошує Савчук.
Щодо конкретики заяв, поданих до НАБУ, громадський діяч роз’яснює:
«Заява Дубініна говорить про те, що Приватбанк БЕЗ ТЕНДЕРА закупив послуги юридичної компанії Hogan Lovells International (ця компанія представляє інтереси Приватбанку в суді в Лондоні). Заява – повний треш і ось чому…»
По-перше – Приватбанк не держпідприємство, а Акціонерне Товариство. Воно й не зобов’язане проводити тендер. По друге – якби тендер провели, то найнижчу ціну ПРИРОДНО дали б юркомпаніі, пов’язаній з Коломойським.
Заява Купрія, за словами активіста, ще більш абсурдна – розтрата державних коштів шляхом безпідставної сплати судового збору (щодо суду між Приватбанком і компанією PricewaterhouseCoopers.
«Вдумайтеся взагалі в суть заяви «безпідставна оплата судового збору» – ЦЕ ВЗАГАЛІ ЯК? Розтрата державних коштів шляхом перерахування їх до державного бюджету України?!! … Заявив Дубініна і Купрія «припадали пилом» в НАБУ два роки, і якраз після перемоги Зеленського на виборах – об’єднуються в одну і беруться в роботу».
Минулого тижня Рада Громадського Контролю підняла це питання в НАБУ і домоглася від Артема Ситника рішення про створення робочої групи, до якої увійде один детектив від НАБУ, один прокурор від САП, два члена РГК і представник Приватбанку.
Ця група буде моніторити вилучені НАБУ документи, щоб бути впевненим, що НАБУ не забрали документи, які можуть скомпрометувати захист Банку в Апеляційному суді Англії і Уельсу.
«Однак вже сьогодні в офіс Приватбанку в Дніпрі прийшли «невідомі особи» в супроводі спецназу Поліції (привіт Авакову) і ЗНОВУ вимагають документи, які пов’язані з юридичним захистом Приватбанку в суді в Лондоні», – обурений Савчук.
І додає:
«З чого слід зробити висновок, що Беня лізе через усі щілини, щоб «ЗАБРАТИ ДОКУМЕНТИ», де буде видно, як саме Приватбанк будує свій захист проти колишніх акціонерів. Це зайвий раз підтверджує, що заяви Купрія і Дубініна – повна херь, і що НАБУ займається «левачиною» замість реальної роботи!»
Найгірше те, за словами Марка Савчука, що прямо зараз західні партнери в особі представників МВФ, Світового Банку, голови Наглядової Ради Привату Шерон Іскі уважно спостерігають, як поведе себе нова влада щодо Приватбанку.
«Чи будуть Приватбанк захищати, або просто зіллють Банк Бене. Судячи з вчорашньої фотографії Коломойського в Офісі Президента України, судячи з обшуків і колосальному тиску на Приватбанк – справи кепські. Це звичайно добре говорити про те що «нас зливають західні партнери» і зовсім інше САМИМ Ж саботувати відносини з Заходом на користь озвірілих олігархів», – наголошує громадський діяч.