ПЦУ заперечила, що жінкам під час менструації не можна до церкви

08.12.2021 13:18   -

Православна церква України розвінчала у Facebook міф про те, що жінкам під час менструації не можна заходити до храмів.

Міф полягав у тому, що під час менструації жінкам не можна відвідувати храм, адже в ці дні жінка нібито стає «нечистою» і сама її присутність «оскверняє» церкву. Однак ПЦУ пояснює: «Від апостола Павла ми знаємо, що «всяке творiння Боже добре», а отже, жіночий організм, сотворений Господом, є прекрасним і не може стати «нечистим» через природні фізіологічні процеси, які закладені в основу існування організму».

У Старому Завіті приписи, які визначали, що є «чистим», а що ні, стосувалися переважно практичної сторони і норм гігієни. Те, що було «нечистим», означало ризики хвороб, інфекцій і запалень, тому підпадало під певні заборони.

Церква додала, що у ХХІ столітті є велика кількість різних гігієнічних засобів, які можуть застосовувати жінки у своїх потребах. Крім цього, Православна церква України наголосила, що єдиним джерелом скверни в людині може стати її серце, якщо ним опанує зло — і це жодним чином не залежить від статі чи дня календаря.

Чи можуть жінки ходити до церкви без хустки: відповідь ПЦУ - 24 Канал

Раніше Глава Православної церкви України митрополит Епіфаній зазначив, що викорінює звичку працівників храмів і вірян сваритися на жінок, які зайшли до церкви без хустки:

“У нас, православних, є певні принципи. А особливо у старшого покоління, яке робить різкі зауваження молодим людям, які вперше відвідують храм. Я завжди говорив і буду говорити про те, що цього не можна робити. Я намагаюся це викорінювати. Чому? Людину не потрібно зустрічати по зовнішньому вигляду. Ми повинні прийняти її з любов’ю. Вона сама прийде до усвідомлення, що у такому вигляді не можна відвідувати храм”.