ПЦУ спростувала обов’язковість купання на Хрещення

17.01.2022 10:18   -

Православна Церква України спростувала необхідність занурення у крижану воду на свято Водохреща і підкреслила, що ніякої вимоги про це у Святому писанні немає.

“… традиція купання в ополонці на Водохреща не має нічого спільного зі «змиванням» гріхів, отриманням особливого Божого благословіння чи духовного очищення. Жодного церковного припису в Українській Церкві для звершення занурення у зимову воду немає і ніколи не було“, – йдеться у заяві ПЦУ.

Відзначається, що всі церковні ритуали з водою мають на меті просту повагу до цієї життєдайної речовини: саме як до святині – шанобливо, з повагою і благоговінням – ми маємо ставитися до води, освяченої на Богоявлення.

Також підкреслюється, що “змити гріх” водою під час купання не можливо – адже гріховність – це поняття внутрішнє, а не зовнішнє.

Також у повідомленні зауважують, що вода в річці Йордан в цю пору року сягає 12 – 16° тепла, вона не є крижаною, такою, що провокує стрес для організму. Купатися в ополонці не підготовленим для цього людям – це ризикувати своїм здоров’ям і життям, а значить – нехтувати даром Божим.