Призов у 18 років – дивне рішення Зеленського

17.01.2020 12:55   -
Автор:

Резонансне рішення Президента Зеленського про повернення призовного віку до 18 років викликає певні зауваження.
Якщо коротко викласти ці зауваження, то вони наступні.
Причини даного рішення Головнокомандувача не пояснюються, раніше про можливість такого рішення не повідомлялось і обґрунтованість, доцільність цієї ініціативи під питанням. Навряд чи цей Указ став результатом імпульсивного рішення Президента – є причини, але нам про них не повідомляють. Чому?
Із власного досвіду знаю, оскільки саме з хлопцями такого віку працюю вже давно, що різниця між 18 річним і 20 річним ВЕЛИЧЕЗНА! За ці два роки людина буквально на очах перетворюється з дитини в чоловіка. Нам же потрібні чоловіки в армії, а не діти?! Чи не так?
Дивним це рішення виглядає і в контексті наявної у нас 12-річної середньої освіти в школі. При таких термінах освіти призов у 18 років взагалі виглядає абсурдом! З одного боку влада хоче мати освічених громадян, але і в армії служити треба…
Тема призову для «Зе-команди» взагалі “гаряча” – будь-які їхні дії на шляху збереження строкової служби суперечать їхній ідеології і передвиборчим гаслам Зеленського. Тут уже питання політичної відповідальності – чи вважає взагалі Президент, що повинен відповідати за свої слова? Зеленський обіцяв створення професійної армії, а не зниження призовного віку.
І ще, на фоні того, як контрактникам пообіцяли збільшення виплат аж з 2021 року (!!!), ймовірно таким чином просто хочуть наповнити ряди ЗСУ. До того ж, раніше вже повідомлялося у ЗМІ про те, що військкомати потерпають від нездатності виконати призовний план – призовників не можуть знайти.
Тож, загалом, рішення дивне, раптове і не вкладається ні в логіку реформ, обіцяних Зеленським, ні в логіку звичайної людської доцільності.
Дмитро Снітько для Днепр. Главное