Прикордонники виявили безпілотний аерошут і контрабандистів, які ним керували

29.10.2021 07:46   -

Минулої ночі прикордонники поблизу державного кордону з Угорщиною затримали двох українців, які дистанційно пілотували безпілотний аерошут, – повідомляє Державна прикордонна служба України.

Викрити протиправні дії вдалося завдяки завчасній інформації від оперативних співробітників Держприкордонслужби.

Близько 2-ї години ночі прикордонний наряд відділу «Лужанка» почув шум двигуна літального апарата, який попрямував на територію сусідньої Угорщини а потім повернувся назад до України, повідомили у прессдужбі ДПСУ.

Група реагування у складі оперативників та мобільного підрозділу Мукачівського прикордонного загону розпочала заходи з пошуку місця злету та посадки цього безпілотника.

Згодом на околиці населеного пункту Зняцево військовослужбовці виявили повітряний апарат типу аерошут, проте там не було місця для сидіння пілота.

Окрім того, прикордонники виявили автомобіль з причепом для перевезення аерошута та двох українців 38 та 45 років, Закарпатця та мешканця Львівщини, які за допомогою пульта управління запускали та керували апаратом.

Такого типу безпілотний апарат українські прикордонники затримали вперше.

У разі доведення винуватості чоловіків, їм загрожує покарання у вигляді штрафу від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

В той самий день у Чернівецькій області прикордонники викрили оборудку з переміщення контрабандних сигарет та затримали буковинця, який за допомогою безпілотних літальних апаратів переміщав куриво.

Півтисячі пачок тютюнових виробів без марок акцизного податку, розфасованих по шести малих пакунках, два безпілотні літальні апарати, 33 батареї живлення до них та автомобіль «Volkswagen», з якого здійснювався запуск безпілотників та який слугував як «опорний пункт» для втілення оборудки, виявили сьогодні вночі прикордонники Чернівецького загону, – повідомляє ДПС.

Повітряного контрабандиста вдалося виявити завдяки швидкій взаємодій між оперативними підрозділами прикордонного загону та військовослужбовцями відділу «Красноїльськ» Чернівецького загону. Реалізуючи випереджувальну інформацію та відстежуючи політ одного з літальних апаратів по його звуку, прикордонникам вдалося вийти на місце злету та посадки безпілотника. Водночас по тривозі вибула група реагування відділу «Красноїльськ», яка розпочала пошук правопорушників. За п’ять кілометрів до державної межі військовослужбовці виявили вантажний автомобіль іноземної реєстрації та одну особу без документів. Зі слів чоловіка стало відомо, що він громадянин України. Також біля транспортного засобу виявлено два безпілотні апарати, а в самому автомобілі засоби навігації й управління засобами переміщення контрабанди. Водночас поряд виявлено безакцизний товар та ящик з батареями живлення до літальних апаратів.