Причина масового отруєння в Харкові – антисанітарія
Держпродспоживслужба провела позапланову перевірку через спалах кишкової інфекції у Харкові, внаслідок якої постраждали 90 людей. Фахівці встановили, що основна причина спалаху – заклади, які мали спільну кухню, не дотримувались санітарно-гігієнічного режиму. Ймовірне джерело спалаху – хворий працівник, – йдеться у звіті служби.
Головний державний ветеринарний інспектор Харківської області тимчасово закрив обидва ресторани — «Якіторію» та «Мафію». Від одного з них вимагають вилучити з обігу та знищити продукти, що несуть загрозу здоров’ю та життю людини.
Під час перевірки виявлені порушення гігієнічних вимог щодо сировини та готових харчових продуктів, у тому числі:
- сумісне зберігання сировини та готових харчових продуктів;
- порушення температурно-вологісного режиму зберігання (відсутні гігрометри, термометри, психрометри (Прилад для вимірювання температури та вологості повітря) і, відповідно, їх повірка);
- відсутнє маркування на мішках з сировиною (рис), відповідно, не можна встановити термін придатності до можливого споживання;
- столи та інше технологічне обладнання потребують миття та дезінфекції (одна кухня та холодильні потужності для обох ресторанів).
Станом на 24 червня кількість постраждалих у Харкові після відвідування цих закладів склала 90 людей, у тому числі 19 дітей віком до 17 років. Шпиталізували 86 86 людей (серед них — 18 дітей). У хворих виявили сальмонелу.
Раніше місцеві видання писали, що постраждалі замовляли у цих ресторанах суші. Після цього люди скаржились на підвищення температури, нудоту і блювання.
Поліція через ці отруєння порушила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням) Кримінального Кодексу. Максимальне покарання — до 3 років позбавлення волі.