Прибула чергова партія військової допомоги від США для ЗСУ

23.10.2021 10:19   -

Увечері 22 жовтня до України прибула третя партія додаткової безпекової допомоги від уряду Сполучених Штатів Америки для потреб ЗСУ, що включає боєприпаси, протитанкове та високоточне озброєння, медичне майно тощо, – повідомляє пресслужба Міноборони України.

Літак із вантажем у міжнародному аеропорту “Бориспіль” зустріли заступник міністра оборони Олександр Носов, командувач Медичних сил бригадний генерал Тетяна Остащенко, начальник Головного управління логістики Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Микола Шевцов, а також аташе з питань армії та оборони Посольства США в Україні полковник Бріттані Стюарт.

“Сьогодні до нас прибула партія протитанкових ракетних комплексів “Джавелін” з боєприпасами. Також ми отримали боєприпаси до тієї зброї, яка у нас є під калібри НАТО. Озброєння буде переміщене до баз і складів, обліковане і передане військовослужбовцям для використання, у тому числі для підрозділів Операції об’єднаних сил”, — наголосив генерал-лейтенант Микола Шевцов, підкресливши, що це озброєння зближує нас з державами-членами НАТО.

Олександр Носов висловив вдячність американській стороні за надані технічні засоби, що значно посилюють спроможності Збройних сил України в умовах збройної агресії Російської Федерації.

“Сьогодні ми отримали черговий борт допомоги від США за результатами домовленостей президентів України і Сполучених Штатів Володимира Зеленського і Джо Байдена. Це є щира, відверта, швидка допомога для наших військових, які на передовій зможуть використовувати ці засоби медичного і бойового забезпечення”, — зазначив заступник міністра.

В МОУ нагадали, що загальна вартість допомоги – 60 млн доларів. 10-го та 18 жовтня до України було доставлено попередні дві партії вантажу. Його надано додатково до раніше погодженого річного обсягу у 250 млн доларів.

Начальник Головного управління логістики звернув увагу, що військово-технічна допомога включає високотехнологічну і гостродефіцитну техніку й озброєння, а також необхідні на передовій боєприпаси. За його словами, засоби, що надійшли в попередніх вантажах, уже підвищують наші спроможності контрбатарейної, протитанкової боротьби та розвідки.

Командувач Медсил Тетяна Остащенко додала, що вантаж зі США включає також засоби індивідуального захисту — аптечки медичні.

“Без сумніву, ці засоби індивідуального захисту будуть видані у визначені військові частини, де дозволять зберегти життя і здоров’я особового складу. Загалом, США вчергове підтвердили статус надійного і міцного партнера”, — підсумувала бригадний генерал Остащенко.

Полковник Бріттані Стюарт наголосила, що США непохитно підтримують Україну і стоять пліч-о-пліч у захисті її суверенітету й територіальної цілісності у боротьбі з російською агресією.

“Сполучені Штати Америки допомагають Україні в розбудові Збройних сил, що включає матеріально-технічну допомогу і тренінги від тактичного до стратегічного рівня. Ми хочемо бачити Україну на шляху до НАТО, мирною та вільною країною”, — додала аташе.