Провокатор з Дніпра зі спільниками планував захопити Верховну Раду

01.07.2024 14:54   -

У Києві після Дня Конституції провокатори планували захопити Верховну Раду та заблокувати її роботу. Про це повідомляє “Дніпро Оперативний” із посиланням на Службу безпеки України.

СБУ затримала групу громадських «активістів», які готували провокації у Києві 30 червня. Головним у них був співзасновник громадської організації, відомої ще з 2015 року своїми антиукраїнськими акціями. Організатор залучив спільників з Дніпра та інших міст України.

За планами групи, під виглядом мирного зібрання вони мали оголосити про «усунення від влади» чинного військово-політичного керівництва. Потім зловмисники сподівалися захопити Верховну Раду та заблокувати її роботу. 

Щоб зібрати людей для «мирного мітингу» організатори не планували їм розповідати свої справжні наміри, а хотіли у темну використати учасників. 

Інформацію про «заворушення» провокатори хотіли поширювати через українські та іноземні інформаційні ресурси, сподіваючись дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні, що вигідно рф.

СБУ викрила протиправні наміри групи, задокументувала їхню підривну діяльність і затримала організаторів. Під час обшуків у місцях проживання провокаторів було вилучено:

  • зброю та боєприпаси;
  • мобільні телефони, комп’ютерну техніку та чорнові записи з доказами злочинної діяльності.

Затриманим оголошено підозру за частинами 1, 2, 3 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії та заклики до дій, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади). Їм загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.