Проти депутата вперше в історії України порушено справу за «кнопкодавство»

22.02.2020 07:40   -
Автор:

На днях позафракційний депутат Владіслав Поляк під час голосування у Верховній Раді був упійманий журналістами за «кнопкодавством», тобто Поляк голосував за іншого депутата. Про це повідомляє УП.
Згідно із чинним законодавством (16 січня 2020 року набув чинності закон №404-IX щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами на пленарних засіданнях парламенту) за такі дії народним депутатам загрожує юридична відповідальність – штраф у розмірі 51-85 тисяч гривень. Втім, незаконні дії депутата Поляка ще мають бути доведені прокуратурою, а суд має винести вирок.
Офіс Генерального прокурора уже почав розслідування цього випадку, про що повідомляється на сайті ОГПУ.
«Генеральний прокурор вніс відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань щодо факту вчинення одним з народних депутатів України неодноразового голосування замість іншого народного депутата України на пленарному засіданні Верховної Ради України 21 лютого 2020 року», – йдеться в повідомленні.
Якщо вина депутата Поляка буде доведена і буде відповідне рішення суду, то нардеп може бути навіть позбавлений статусу і складе свій мандат – це передбачено Конституцією.
Наразі беззаперечних доказів «кнопкодавства» Поляка немає, адже судячи із фото, поширеного ЗМІ, не видно, що саме робить правою рукою Владислав Поляк під час голосування, адже огляду заважає фігура іншого депутата. Власне, заведення справи може бути всього лише прагненням прокуратури продемонструвати свою реакцію на ситуацію, адже навіть в офіційному повідомленні є вказівка на те, що справу розпочато за інформацією, оприлюдненою ЗМІ.