Протести в Ізраїлі: прем’єра Бенджаміна Нетаньягу звинувачують у корупції та малоефективних заходах проти коронавірусу

15.07.2020 11:19   -
Автор:

Про десятки заарештованих під час протестів проти Нетаньяху в Єрусалимі повідомляє Die Presse — австрійська щотижнева газета, що базується у Відні.

Прем’єр-міністра звинувачують у шахрайстві, невірності та хабарництві.

Сотні протестувальників зібралися також в центрі Тель-Авіва на Бульварі Ротшильда. Ізраїльська поліція затримала 50 людей під час протестів проти прем’єр-міністра Бенджаміна Нетаньягу. Поліція рано вранці заявила, що їх підозрюють у причетності до втручання та нападу на чиновників та журналістів.

Тисячі демонстрантів закликали Нетаньягу, звинуваченого в шахрайстві, невірності та хабарництві, подати у відставку у вівторок ввечері. Вони зібралися перед 70-річною резиденцією прем’єр-міністра в Єрусалимі. Демонстранти несли смолоскипи та намагалися прорвати поліцейські барикади, як показало відео ізраїльського мовника Кан. Поліція застосувала принаймні одну водяну гармату.

Премьеру Израиля предъявили обвинения | Новости из Германии о ...

Справа Нетаньягу має три особливості. Крім усього іншого, його підозрюють у тому, що він був міністром зв’язку, який надав переваги телекомунікаційному гіганту Bezeq. Натомість компанія “Валла”, що належить до групи, створювала позитивний образ Нетаньягу. Нетаньягу заперечує всі звинувачення і звинувачує поліцію та прокуратуру у “фабрикуванні” справи проти нього.

В даний час прем’єр-міністра масово критикують за хибні та неефективні дії під час кризи, пов’язаною з пандемією, оскільки кількість хворих невпинно зростає. Йому закидають передчасні послаблення карантинних заходів та недостатню підготовку до другої коронавірусної хвилі.

Крім того, учасники протесту незадоволені перенесенням судового процесу над Нетаньяху. Перше засідання мало відбутися ще навесні, проте через пандемію воно кілька разів відкладалося.

Понад три роки тривало розслідування ізраїльської поліції, за підсумками якого Нетаньягу були пред’явлені звинувачення у трьох різних справах.

У них йдеться про отримання дорогих подарунків від бізнесменів в обмін на різні послуги, а також про надання преференцій для ЗМІ в обмін на позитивне висвітлення.

Автор – Боніфацій