У Святвечір Трамп із ультраправими “пихатими молодиками” влаштував шабаш на Капітолійському пагорбі

07.01.2021 11:42   -

Прихильники президента Дональда Трампа штурмували американський Капітолій у середу, змусивши блокувати рух на пагорбі, коли Конгрес обговорював питання підтвердження результатів президентських виборів.

Трамп заявив, що ніколи не визнає свою поразку на виборах. Його прихильники увірвалися до Капітолія.

Вони значно перевершили чисельність поліції Капітолійського пагорба і пробралися по сходах і увійшли до будівлі.

Секретна служба проводжала віце-президента Майка Пенса, коли протестувальники прорвали лінію безпеки.

Порушення безпеки змусило палату палат і сенат увійти в перерву в середині дебатів щодо посвідчення перемоги обраного президента Джо Байдена на виборах.

Посеред хаосу пан Трамт написав у Твіттері напад на пана Пенса за відмову блокувати сертифікацію, чого віце-президент не має права робити.

“У Майка Пенса не вистачило мужності зробити те, що повинно було бути зроблено для захисту нашої країни та нашої Конституції, надавши державам шанс засвідчити виправлений набір фактів, а не тих шахрайських чи неточних, які вони просили попередньо засвідчити. США вимагають правди!“- Дональд Дж. Трамп (@realDonaldTrump) 6 січня 2021 року.

Було незрозуміло, чи мали заколотники будь-яку безпосередню мету.

У відповідь на це мер Вашингтона Мюріель Боузер розпорядився про початок комендантської години в столиці країни, починаючи з 18:00 у середу. 

Облога на Капітолійському пагорбі відбулася після того, як пан Трамп провів мітинг перед тисячами своїх прихильників на Капітолії, закликаючи пана Пенса та Конгрес скасувати результати виборів.

Ультраправі екстремістські угрупування, такі як “Пихаті молодики”, приєдналися до натовпу протестуючих проти Трампа, вимагаючи від Конгресу скасувати результати виборів на основі його необґрунтованих заяв про фальсифікації виборців.

Протестуючі на сходах Капітолійського пагорба розмахували американськими прапорами, прапорами Трампа та жовтим прапором Гадсдена, на якому зображено звивистого гада-плазуна з фразою “Не наступай на мене”.

Early American Flags with Snake Motif

Прапор Гадсдена був розроблений як анти-британський символ під час Американської революції.

Він став популярним у Південній Кароліні напередодні громадянської війни.

У сучасних США він став популярним серед консерваторів та лібертаріанців, які пов’язують його з правами зброї та протидією урядовим обмеженням.

Протестуючі також розмахували прапорами Конфедерації.

Прапор Конфедерації (КША, Конфедеративних штатів Америки) магазин прапорів

6 січня члени Сенату і Палати представників зібралися в Капітолії (будівля, в якій розміщується Конгрес США), щоб затвердити перемогу на виборах США демократа Джо Байдена. У цей час у місті почався марш прихильників попереднього президента Дональда Трампа «За порятунок Америки». На мітингу виступив і сам Трамп — сказав, що «ніколи не визнає свою поразку і не здасться». Після цього прихильники Трампа штурмували будівлю Капітолія, увірвалися всередину, почалася стрілянина.

Пізніше до Вашингтону направили Національну гвардію. Уже до першої години ночі за київським часом будівлю Капітолія зачистили від протестувальників і взяли під охорону. Під час протестів загинули чотири людини. Конгрес відновив роботу. Обраний президент Джо Байден назвав ці сутички заколотом.

Insurrection at the Capitol': Trump supporters storm Congress
Raul Ruiz, members of Congress sheltering as Trump supporters storm Capitol