Іран захопив танкер Південної Кореї. Різко зростає напруження в одній із найважливіших транспортних артерій світу

05.01.2021 14:03   -

Збройні війська Іранської Революційної гвардії увірвались на південнокорейський танкер і змусили судно змінити курс і відправитися в Іран, заявив власник судна у вівторок.

Іранські війська захопили в Ормузькій протоці танкер з хімічними речовинами під прапором Південної Кореї, що є останнім із низки морських інцидентів, що посилили напругу на одній з найважливіших транспортних артерій світу, на тлі збільшення конфліктності із Заходом щодо його ядерної програми.

Військовий рейд у понеділок на танкер MT Hankuk Chemi суперечив іранським поясненням, що вони зупинили судно через забруднення вод Перської затоки та Ормузької протоки. 

The tanker was seized near the sensitive Strait of Hormuz (as shown on the map), as Iran announced that it was resuming uranium enrichment to 20 per cent

Натомість, схоже, Ісламська Республіка прагнула збільшити свій вплив на Сеул напередодні переговорів щодо 7 мільярдів доларів іранських активів, заморожених у південнокорейських банках через санкції США, – повідомляє dailymail.

Нещодавно глава центрального банку Ірану заявив, що Тегеран хоче використати кошти, пов’язані в південнокорейському банку, для придбання вакцин проти коронавірусу для його 83 мільйонів населення. 

Але сьогодні представник уряду Ірану відкинув твердження про те, що захоплення становило захоплення заручників, стверджуючи, що саме Південна Корея тримала в заручниках 7 мільярдів доларів. 

Південнокорейський корабель “HANKUK CHEMI” в понеділок відправився за курсом на північ від іранських територіальних вод, прямуючи до Фуджейри в ОАЕ із саудівського міста Аль-Джубайл.

Сеул підтвердив, що судно, у складі якого 11 членів екіпажу з М’янми, п’ять південнокорейців, двоє індонезійців та двоє в’єтнамців, було затримано Іранським корпусом охорони ісламської революції (IRGC).

Заява міністерства закордонних справ Південної Кореї вимагає “негайного звільнення корабля”

Міністерство оборони країни заявило, що у відповідь на захоплення на місце події було направлено спецпідрозділ з боротьби з піратством, і що воно буде співпрацювати з багатонаціональними морськими силами проти піратства, що діють у сусідніх водах.

Відносини між Тегераном і Сеулом, союзником США, погіршилися за останні роки, зокрема через суперечку щодо іранських нафтових грошей, які нібито заморожені в південнокорейських банках. 

Іранські ЗМІ стверджували, що флот IRGC захопив корабель за забруднення Перської затоки хімічними речовинами. Як повідомляється, танкер утримується в порту Бандар-Аббас в Ірані. 

Державний департамент США звинуватив Іран у загрозі “навігаційним правам і свободам” і закликав Тегеран негайно звільнити танкер. 

Мунро Андерсон, партнер компанії з морської безпеки Dryad Global, заявив Arab News, що інцидент свідчить про більш широку іранську регіональну стратегію та зовнішню політику.

“Судно було затримано за те, що Іран описує як забруднення нафтою, що є абсолютною нісенітницею”, – сказав він, додавши, що затримання судна, безсумнівно, пов’язане з ворожнечею за заморожені нафтові гроші.

Подібні випадки вказують на те, що “Іран намагатиметься застосовувати всілякі дії, щодо тих, хто, на думку Ірану, працює проти його інтересів”, – сказав він.

Андерсон додав, що в цілому безпека судноплавства в регіоні не критична, але що судна та моряки з держав, які перебувають у суперечках з Іраном, мають підвищений ризик потрапити під ціль як частина стратегії Тегерану в Перській затоці.

Затримання кораблів “є класичною діяльністю Ірану та IRGC, і це свідчить про те, що Іран має потенціал і намір здійснювати свій вплив у регіоні для досягнення своїх більш широких зовнішньополітичних цілей“, – сказав він.

Андерсон додав, що цей інцидент є останнім у низці дій, за якими звинувачують Іран, включаючи нещодавнє виявлення мін для нальоту на двох кораблях в Перській затоці та біля узбережжя Іраку. 

Напруженість у Перській затоці між США та Іраном знову наближається до температури кипіння. У неділю відбулася річниця вбивства США командувача Силами Кудса IRGC Касема Солеймані. У понеділок Тегеран оголосив, що відновить збагачення урану до 20 відсотків, що значно перевищує рівень чистоти, дозволений ядерним пактом Тегерану 2015 року з шістьма основними державами.

У понеділок США оголосили, що їх авіаносець USS Nimitz залишиться в Перській затоці через “нещодавні погрози” з боку Ірану, а американський чиновник попередив, що “ніхто не повинен сумніватися в рішучості Сполучених Штатів Америки”.

Незважаючи на присутність USS Nimitz, Андерсон попередив, що “Іран і надалі використовуватиме всілякі нетрадиційні та недобросовісні засоби для подальшого розвитку своєї зовнішньополітичної програми”, і Аравійська затока “є природним простором для цього”, додав він.