Банду “Арійця” у Дніпрі затримала Служба Безпеки України

12.02.2021 16:44   -

Під час спецоперації у Дніпрі Служба безпеки України заблокувала діяльність «силового крила» міжрегіонального злочинного угруповання.

Злочинну діяльність угруповання, члени якої залякували і тероризували людей на території Дніпропетровської, Запорізької, Харківської та Полтавської областей, задокументували правоохоронці, – повідомляє прес-центр СБУ.

Троє зловмисників, здійснюючи моральний тиск і погрожуючи фізичним насильством 19-річному потерпілому, заволоділи його грішми.

У той же день поліцейські провели десять обшуків за місцем проживання та в автомобілях чоловіків. 

Їхнього ватажка, кримінального авторитета на прізвисько «Арієць», співробітники СБУ затримали ще у квітні 2020 року.

За даними української спецслужби, після затримання лідера угруповання, частина його учасників продовжила кримінальну діяльність. Фігуранти, які входили до складу «силового крила» банди, займалися систематичним вимаганням грошей у громадян через погрози фізичної розправи та підпали майна потерпілих.

Оперативники СБ України задокументували, що зловмисники вимагали 70 тисяч доларів від місцевого фінансового консультанта у сфері ІТ-технологій. За цю суму фігуранти «гарантували» чоловіку можливість безперешкодного ведення бізнесу. У разі відмови, потерпілому погрожували насильством та фізичною розправою.

Співробітники Служби безпеки України, із залученням Центру спеціальних операцій «А», затримали у Дніпрі трьох активних учасників угруповання під час передачі частини грошей. У ході затримання, яке відбувалося згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України, один із фігурантів намагався втекти на автомобілі, проте був оперативно затриманий правоохоронцями. Співробітники поліції встановили особи зловмисників. Ними виявилися жителі Дніпра і Кам’янського.

 Зараз всіх фігурантів затримали в порядку статті 208 Кримінально-процесуального кодексу України. Їм вручили повідомлення про підозру за частиною 2 статті 189 Кримінального кодексу України (вимагання), яка передбачає від трьох до семи років позбавлення волі. Вирішується питання щодо повідомлення зловмисникам про підозру та обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Тривають невідкладні слідчі дії.

Спецоперація проводилась спільно зі слідчими Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.