Прогноз світового економічного майбутнього покращився

18.03.2021 15:26   -

Глобальні перспективи зростання світової економіки покращуються, оскільки фінансова підтримка різко посилюється, економіка пристосовується до соціального дистанціювання, а розгортання вакцинації набирає обертів, – йдеться в останній оцінці Fitch Ratings Глобальний економічний прогноз (GEO).

Основним рушієм глобального перегляду прогнозу в економіці є пакет фіскальних стимулів, нещодавно прийнятий у США, – бюджет у 1,9 трильйона доларів США становить понад 2,5% світового ВВП, а фіскальна підтримка мала потужний амортизуючий ефект у 2020 році.

Очікується, що глобальний ВВП цього року збільшиться на 6,1%, що переглянуто з 5,3%. Результати ВВП країн були кращими, ніж очікувалося, особливо в Європі та на ринках, що розвиваються. Зараз очікується, що у 2021 році світовий ВВП буде на 2,5% вищим, ніж у допандемічний 2019 рік.

“Пандемія ще не закінчена, але починає здаватися, що ми вступили у фінальну фазу економічної кризи”, – відзначає Брайан Коул, економіст.

Зараз Fitch прогнозує зростання ВВП США на рівні 6,2% у 2021 році (переглянуто з 4,5%), Китаю на 8,4% (з 8,0%) та у Єврозоні на рівні 4,7% (без змін). Зростання Китаю прогнозується на рівні 6,0% (порівняно з 5,0%).

Прогнози безробіття для основних економік скорочені, але відновлення на ринку праці продовжує демонструвати негативні тенденції. Індустрія дозвілля та транспорту (L&T) трудомістка і досі страждає від соціального дистанціювання. Зайнятість у США все ще на 6,1% нижча за рівень до пандемії (порівняно з ВВП, який на 2,4% нижчий).

Компанія з вакцинації набирає обертів, особливо у Великобританії та США. Єврозона почала вакцинацію повільніше, але програма повинна прискоритись у 2021. У експертів є підстави припустити, що пандемічна криза пом’якшиться до середини року, що дозволить соціальним контактам почати відновлюватися. Але затримки в імунізації населення залишаються ключовим негативним ризиком для прогнозу.